U trendu

Srbi i Grci zajedno na sajmu Expo 2016. u Kavali

Na međunarodnom privrednom sajmu EXPO 2016 u grčkom gradu Kavali koji je držan od 7. do12. oktobra, veliko interesovanje privrednika izazvao je nastup Grčko – srpske privredne komore.

Štand na kome su predstavljeni proizvodi 30 firmi iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga za sedam dana posetilo je oko 8.000 stanovnika kavlaske oblasti i privrednika balkanskih zemalja.

Potpredsednik Grčko – srpske privredne komore Goran Jović izjavio je Tanjugu da su Grci pokazali najveće interesovanje za naš nameštaj, proizvode od drveta i prehrambene artikle.

„Grci su najviše zainteresovan i za hranu i to nam je prioritet da u narednom periodu sklapamo te dogovore. Tokom sezone ovde u Kavali i na Tasosu se turistima dnevno servira oko 150.000 obroka i tu vidimo šansu. Aktuelno je da mnogi Grci koji su učestvovali na sajmu žele da svoje proizvodne kapacitete izmeste van Grčke i mislim da tu imamo šansu jer bi iz Srbije mogli bez carine da izvoze u Rusiju , Belorusiju i Kazahstan“, ocenjuje potpredsednik Grčko – srpske komore i predsednik Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović.

Za godinu i po dana koliko postoji Grčko – srpska privredna komora oko 800 firmi iz Grčke i 200 iz Srbije učlanjeno je u to udruženje u Solunu i ispostavama u Leskovcu i Beogradu.

Najveće interesovanje za saradnju pokazali su Grci koji su pre dve i po decenije studirali u bivšoj Jugoslaviji.

„Komora Leskovac, pa zatim komora Kavala, pa imamo sad i Grčko -srpsku komoru i evo već šest godina radimo zajedno. Mislim da možemo zajedno da uradimo sve ali malo nam je problem zbog krize u Grčkoj“, objasnjava predsednik Privredne komore Kavala Angelos Tsatsouluis, inače beogradski student.

Posetioci sajma su najviše želeli da probaju leskovački ajvar, džem od šljiva i šipuraka i srpsku šljivovicu.

„Ja uvek dođem kada je sajam jer tada jedino mogu da kupim ajvar. Volim ajvar jer sam studirao u Srbiji i tada sam probao ajvar i vinjak. Sve je dobro“, kaže Aleksis iz Kavale.

Na međunarodnom sajmu Expo 2016 u Kavali učestvovalo je 135 preduzeća sa Kipra iz Bugarske, Moldavije, Rumunije, Norveške, Grčke i Srbije.

Zajednički nastup grčkih i srpskih privrednika organizovali su Grčko -srpska privredna komora, Regionalna privredna komora Leskovac i Privredna komora Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.