U trendu

Srbija i dalje visoko rizična za poslovanje

Američka bonitetska kuća Dan i Bredstrit saopštila je danas da i dalje Srbiju svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja, a glavna smetnja unapređenju poslovanja je neefikasno sudstvo.

U regionu, po oceni te bonitetske kuće u junskom izveštaju o rizicima poslovanja, najveći rejting i dalje imaju Slovenija i Hrvatska, slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Mađarska. Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom, dok niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina.

Srbija je u majskom izveštaju D&B, kao zemlja sa visokim rizikom poslovanja, dobila ocenu DB5. Rejting dodeljen nekoj državi pokazuje rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Kvalitet poslovnog okruženja u Srbiji je smanjen usled neefikasnosti pravosudnih institucija koje se suočavaju sa ogromnim brojem zaostalih predmeta, naveli su analitičari Dan i Bredstrita i podsetili da je u maju Ministarstvo pravde Srbije saopštilo da je skoro milion predmeta u mirovanju više od pet godina, dok čak 239.000 slučajeva čeka razrešenje više od 10 godina.

„Ovome treba dodati i ozbiljne probleme sa integritetom sudova. Što znači da, čak i kada je slučaj poznat, krajnji ishod je nepredvidiv, kako zbog opasnosti od mita tako i zbog rizika od spoljnjeg pritiska“, ističe se u saopštenju D&B.

Ukazano je da je cilj Vlada Srbije da uvede program kojim će nadoknaditi parničarima do 3.000 evra za kašnjenje u raspravi njihovog suđenja, ali da to nije rešenje u slučaju većih iznosa.

Savet kompanijama koje izvoze u Srbiju je da preduzmu dodatne mere kako bi se zaštitile od nepoštovanja ugovora, kao što je zahtev da akreditiv bude potvrđen, pokušaj da se spor reši van suda ili davanje podsticaja poslovnom partneru da se pridržava ugovornih uslova.

Dan i Bredstrit je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 170 godina, a u Srbiji je od 2006. godine zastupa bonitetska kuća Rating.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar