U trendu

Srbija i RS zajedno rade na podizanju privredne aktivnosti

NOVI SAD – Saradnja Srbije i ap Vojvodine sa Republikom Srpskom (RS) u proteklom periodu je intenzivirana, sa akcentom na daljem unapređenju ekonomskih odnosa i podizanju privredne aktivnosti u Srpskoj kroz zajednički rad na privlačenju investitora, ocenjeno je danas na satanku u Novom Sadu.

Takvu su ocenu izneli pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS Vjekoslav Petričević, a Softić je istakao da je strateški interes Srbije i Vojvodine je jaka Republika Srpska. Zbog toga je važno da zajednički uspostavimo mehanizme koji će omogućiti da Srpska iskoristi naše resurse u privlačenju investicija, kao i da zajednički radimo na promociji privrednih potencijala Srpske.

On je podsetio da je potpisivanjem sporazuma konkretizovana institucionalna saradnja između razvojnih agencija AP Vojvodine i Srpske, koje će raditi na privlačenju investicija i promociji industrijskih zona. ‚

Takođe, dogovoren je zajednički nastup na međunarodnim sajmovima, a prva prilika za predstavljanje privrednih i turističkih potencijala biće već u oktobru, na sajmovima u Minhenu i Milanu, navodi se u saopštenju.

Ministar Petričević je kazao da su Srpskoj neophodna ulaganja i podizanje privredne aktivnosti.

„Iskustva Srbije i AP Vojvodine na tom polju su bogatija i zbog toga je pomoć u traženju rešenja i mogućnosti da se određene investicije iz Srbije pokrenu u Srpskoj značajna“, rekao je ministar Petričević.

Dodao je da je važno da se poveća i trgovinska razmena između Srbije i Srpske.

On je još naveo da će ulaganje iz Srbije od 10,5 miliona evra u razvoj infrastrukture industrijskih zona sigurno doprineti privlačenju investitira u Srpsku.

Priliku da predstavi privredne potencijale, pre svega industrijske zone i najatraktivnije lokacije za ulaganje, Srpska će imati 29. septembra, na tradicionalnoj manifestaciji „Dani Srpske u AP Vojvodini“.

U razgovoru je istaknuto da je saradnja sa Srpskom unapređena i u oblastima kulture, obrazovanja, sporta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar