U trendu

Srbija ima zapažen nastup na GITEX-u u Dubaiju

DUBAJI – Na ovogodišnjem Džajteksu (GITEX), koji je jeda nod najvećih sajmova informatičkih tehnologija, Srbija ima zapažen nastup pod brendom „Srbija kriejts tek“ (Serbia creates teć), izjavio je danas u Dubaiju direktor Kancelarrije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

Precizirao je da našu zemlju na ovom sajmu, koji se održava u sklou Svetske izložbe „Expo 2020 Dubai“, predstavlja osam kompanija, šest startapova i dva instituta. To su Biosens i Institut za razvoj veštačke inteligencije, kao i državna firma Data cloud tećnologies koja radi kao deo Državnog data centra u Kragujevcu.

„Interesovanje za naš štand je veliko, jer Srbija predstavlja pouzdanog partnera za investicije, naročito u najsvremenije tehnologije. Zato je bitno da ovde prestavljamo naš Institut za razvoj vestačke inteligencije, kapacitete našeg data centra, a uostalom i jučerašnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa Oraklom pokazuje koliko je veliko interesovanje celog sveta za ono što Srbija sad može da ponudi u sektoru digitalizacije“, naglasio je Jovanović.

Ocenio je da je nastup Srbije na Džajteksu izuzetno važan zbog pokazivanja kapaciteta koji se ogledaju u razvoju digitalne infrastrukture i poslovnom okruženju, jer se naša privreda pomerila sa one koja se zasniva na investicijama na onu koja se zasniva na inovacijam.

„Zbog toga sve ono što je Srbija uradila prethodne četiri godine na osnivanju naučno-tehnoloških parkova, razvoju veštačke inteligencije i uspostavljanjnu Državnog data centra i druge digitalne infrastrukture je sigurno izuzetno važno da bude predstavljeno na ovom sajmu“, rekao je Jovanović.

Savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industije i turizam Ana Ilić istakla je da je Srbija prvi put ovako organizovano nastupila na jednom od najvećih tehnoloških sajmova u svetu.

„Predstavljeni smo na dva štanda, i to ovde na Džajteksu gde nastupa 11 naših kompanija i na jednoom u Future stars delu, gde imamo naših šest startapova. Sve tio predstavlja proširenje našeh nastupa na Expou zato su sva ta mesta pod istim dizajnom i pod istim sloganom ‘Serbia create teć'“, rekla je Ilićeva.

Ona je naglasila da je sjajno što su tri od šest naših startapova, među 750 drugih iz 30 zemalja sveta, prošla u finale Supernova izazova za startapove.

„To znači da će se oni takmičiti za nagradu od 200.000 evra finansiranja od samog Džajteksa, ali je tu još mnogo fondova i drugih investitora koji su vrlo zainteresovani da vide šta nude startapovi. Tako da je to prilika za sve njih“, rekla je Ilićeva.

Direktor Instituta Biosens Vladimir Crnojević ocenjuje da je Džiteks, kao jedan od najvećih svetskih sajmova informatičkih tehnologija, dobro mesto da Institut predstavi svoje proizvode.

„Institut se predstavio suštinom svog rada, to je spoj visokih tehnologija i poljoprivrede. Ova manifestacija je dobro mesto za to, pogotovo iz ugla Emirata, koji sada intenzivno ulažu u poljoprivredu budućnosti“, rekao je Crnojević.

Dodaje da se Biosens predstavio projektima bezbednosti u poljoprivredi, digitalizacije, praćenja putem satelita i rešenjima namenjenim državnoj upravi.

Crnojević kaže da je već bilo dosta kontakata sa zainteresovanim strankama i da očekuje prve razgovore o saradnji sa jednom kompanijom iz Brazila.

Prema podacima organizatora Svetske izložbe „Expo 2020 Dubai“, paviljon Srbije na ovoj manifestaciji je u prvih sedam dana posetilo 50.000 ljudi.

Prema istom izvoru, u petak 15. oktobra je 14 odsto svih posetilaca Svetske izložbe ušlo u naš paviljon, čime smo izbili u prvih pet najposećenijih i uskoro se očekuje i 100.000-og posetioca.

„Expo 2020 Dubai“ traje do kraja marta 2022. godine i imaće devet tematskih celina.

Do sada je to bila klima i biodiverzitet, a uskoro slede svemirska tehnologija, pa zatim urbani i ruralni razvoj.

Srbija učestvuje u svim temama kojima su zajednički imenilac informatičke tehnologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.