U trendu

Srbija je u regionu prvi sveobuhvatni partner Kine

BEOGRAD – Srbija je u regionu prvi sveobuhvatni partner Kine i ta saradnja predstavlja primer saradnje koja se razvija i raste, poručeno je danas na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Pojas i put: Srbija i Inicijativa 16+1“.
Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić kaže da će Peking sledeće nedelje biti u centru pažnje međunarodne zajednice kada će biti održan Drugi međunarodni forum „Pojas i Put“, a na kome će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pored 37 drugih šefova država i vlada, predstavnika 137 zemalja i 80 međunarodnih organizacija, kao i oko 2.000 delegata na raznim nivoima.

„Srbija je spremna da pruži svoj doprinos uspehu tog foruma“, rekao je Dačić.

Podsetio je da se prošle nedelje i Grčka pridružila inicijativi 16 zemalja Centralne i istočne Evrope i Kine.

„Ulaskom Grčke u inicijativu može se smatrati da je ona proširena i na jug Evrope“, kaže Dačić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je Srbija najbolje iskoristila sve blagodeti koje je doneo mehanizam saradnje kroz partnerstvo sa Kinom.

Naveo je da su do sada u okviru globalne kineske inicijative „Jedna pojas, jedan put“ u Srbiji ugovoreni projekti čija je ukupna vrednost pet milijardi dolara, a da ćemo se približiti i cifri od 10 milijardi dolara.

„Imao sam zadovoljstvo i privilegiju da u punoj energiji i kapacitetu osetim koliko je ovaj projekat i mehanizam saradnje doneo dobro čitavom regionu“, kaže Antić, koji je i nacionalni koordinator Mehanizma saradnje Kina + 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Mehanizam saradnje sa Kinom je, naglašava Antić, od velikog interesa za sve nas u ovom delu Evrope, jača odnose Kine i Evrope, i napravio je čitav niz iskoraka ne samo u brojkama, nego u kilometrima, tonama, betonu, čeliki, asfaltu.

Reč je, kaže, o velikom broju projekata, među kojima su mostovi, auto-putevi, obilaznica oko Beograda, modernizacija železnice, energetski objekti.

„Došli smo u poziciju da u Srbiji danas imamo veliko gradilište i velike planove“, kaže Antić.

Savršeno ogledalo uspešne saradnje sa Kinom su, navodi ministar Antić, Železara Smederevo i RTB Bor, a Linglong u Zrenjaninu i Mint u Loznici su dokaz da kineska incijativa na našem tržištu ima još uvek prostora za razvoj.

Veliki je optimista kada je reč o želji kineskih kompanija da ulažu u Srbiji, te navodi da će poseta delegacije iz Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem na samitu lidera u Pekingu biti prilika da se srpska delegacija sretne sa predstavnicima mnogih kineskih kompanija.

„Idemo sa mnogim konkretnim stvarima u Kinu. Ministri će imati veliki broj susreta sa kineskim kompanijama sa kojima će razgovarati o investicijama i projektima“, kaže Antić.

Poručio je da će Srbija nastaviti da bude lokomotiva u mehanizmu saradnje sa Kinom.

„Srbija je dokazani prijatelj i partner Kine“, rekao je Antić i naglasio da kineske kompanije Srbiju treba da doživaljavaju kao svoju kuću u kojoj su dobrodosli da investiraju.

Ambasadorka Kine u Srbije Čen Bo rekla je da je vrednost ugovora na infrastrukturnim projektima kineskih preduzeća u Srbiji prešla pet milijardi dolara, od kojih je realizovano 1,6 milijardi dolara.

„Pokrenut je veliki broj važnih projekata saradnje među kojima su Železara Smederevo, rudnik u Boru, fabrika guma Linglong“, kaže ambasadorka.

Naglasila je da danas inicijativa „Pojas i put“ predstavlja platformu za saradnju najvećeg obima u svetu, te da je do sada već 126 zemalja i 29 međunarodnih organizacija sa Kinom potpisalo dokument o saradnji u inicijativi.

„Inicijativa Pojas i put, pokrenuta pre šest godina, prerasla je iz ideje i vizije u dela i konkretne rezultate“, kaže ambasadorka.

Navela je da je od pokretanja saradnje 16+1 obim kineske trgovine sa Centralnom i Istočnom Evropom porastao za više od 50 odsto, a da su kineske investicije u tom regionuy porasle za 300 odsto.

„Saradnja Srbije i Kine predstavlja primer saradnje koja se razvoja i raste. Za šest godina broj kineskih turista u Srbiji je 16 puta veći i premašio je 100.000 u 2018. godini“, kaže ambasadorka Čen Bo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.