U trendu

Srbija lider u regionu za investicije u rudarstvo

BEOGRAD – Srbija je glavni igrač u regionu u oblasti rudarstva kada je reč o zakonskoj regulativi za investicije, izjavio je danas ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen na osmoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

Ikonen je rekao da Finska puno ulaže u istraživanja u toj industiriji i da u Finskoj razvijaju i koncept zelenog rudarstva, koji žele da rade i u Srbiji.

Kaže da su finske kompanije aktivne u rudarskom sektoru u Finskoj i da je ukupan godišnji obrt u rudarskoj industriji te zemlje prošle godine iznosio 1,6 milijardi evra.

„Očekujemo da će porasti na dve milijarde evra do 2020. godine. Indirektno zapošljavamo oko 30.000 ljudi u tvom sektoru i očekujemo da će se i taj broj povećati“, naveo je Ikonen.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif je rekao da već treću godinu zaredom učestvuju na konferenciji i da su prisutni predstavnici više od 10 britanskih kompanija iz rudarskog sektora.

Kif je izrazio očekivanje da će taj skup biti dobra prilika za poslovne razgovore sa srpskim kompanijama i ekspertima iz Velike Britanije, kao mogućnost da se sklope partnerstva.

„Posvećeni smo pružanju podrške Srbiji za poboljšanje ukupne poslovne klime i trgovinskih odnosa sa Velikom Britanijom. Odlazak iz EU neće promeniti ovaj temeljni način britanske trgovinske politike. Britanske kompanije vide poslovne prilike u regionu i Srbiji“.

Kif navodi da Velika Britanija ima viševekovnu tradiciju u rudarstvu, stručnost i tehnološku opremljenost, najmoderniju tehnologiju, kao i da je lideri kada je reč o životnoj sredini.

Ambasadorka Kanade Keti Čaba je rekla da su i kanadske kompanije u velikom broju prisutne u na konferenciji, ali i da učestvuju u rudarskim projektima u Srbiji.

„One donose savremeno znanje, nove tehnologije, saradnu sa lokalnim zajednicama, ali i unapređuju rudarsku struku“.

Podseća da su projekti u Srbiji u kojima učestvuju kanadske kompanije još u fazi istraživanja, kao i da Kanada ima najviše standarde u rudarstvu.

„Vidim spremnost Ministarstva energetike Srbije da zajedno sa kompanijama pozicionira rudarstvo kao značajan izvor za snažan ekonomski rast Srbije u godinama koje dolaze“, naglasila je ona.

Ambasadorka Australije Rut Stjuart je rekla da je Srbija novim zakon o istraživanjima u rudarstvu, koji je donet 2015, povećala mogucnosti za saradnju australijskih kompanija u projekatima u Srbiji.

Ona je dodala da te kompanije imaju interesovanja za rudarsku industriju Srbije.

Australijska privreda je, kako je rekla, 13. najveća svetska ekonomija i jedina velika ekonomija koja nije imala recesiju već 27 godina.

„U stalnom smo rastu od oko tri odsto godišnje, a sektor resursa je snažno doprineo toj uspešnoj priči. Nadamo se da ćete iskoristiti našu stručnost u oblasti rudarstva“, istakla je Stjuart i dodala da je održivo rudarstvo pokretač napretka ekonomije.

Organizator konferencije je kompanija TGI Group International, a konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, ambasada Kanade, Velike Britanije, Australije i Finske u Srbiji.

Konferenciji je prisustvovao i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Medijski partner konferencije je novinska agencija Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.