U trendu

Srbija među rekorderima po izdvajanjima za kamate

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je kazao da je će rashodi za kamate na javni dug Srbije u 2015. godini iznositi 1,1 milijardu evra, što je 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, i da samo šest evropskih zemalja ima veće troškove po tom osnovu.

Petrović je na konferenciji za novinare kazao da Grčka, kao najzaduženija zemlja u Evropi sa dugom od 180 odsto BDP-a, za kamate troši samo 0,7 odsto BDP-a više od Srbije.

Procena Fiskalnog saveta je da će do 2017. godine troškovi Srbije za kamate porasti na oko četiri odsto BDP-a.

„Za kamate, koje su naneproduktivniji budžetski rashod, plaćamo više od ukupno planiranih javnih investicija, a tek nešto manje od celokupnih rashoda za obrazovanje i nauku u 2015. godini“, upozorio je Petrović.

Po oceni Fiskalnog saveta zabrinjavajuće je što su izdvajanja iz budžeta za javne investicije manja od planiranih, jer je za četiri meseca 2015. godine za te namene potrošeno oko 10 milijardi manje nego što je budžetom predviđeno.

Umanjene fiskalnog deficita na osnovu neefikasnog izvršenja javnih investicija nikako ne bi trebalo uključiti u dobre rezultate fiskalne konsolidacije, smatra Fiskalni savet.
(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar