Srbija ne proizvodi ni 50 odsto mleka po najvišim standardima

Srbija ne proizvodi ni 50 odsto mleka najboljeg kvaliteta, a za ulazak u EU potrebno je da celokupna proizvodnja bude po evropskim standardima, upozorio je danas predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvodjača mleka Ljubiša Jovanović.

“To ne znači da domaći potrošači piju zdravstveno neispravno mleko jer se ono termički obradjuje, ali se prilikom prerade uništavaju vitamini”, rekao je Jovanović za agenciju Beta na Drugom srpskom kongresu mlekarstva.

On je na skupu kazao da je neophodna promena sistema subvencija i da treba ukinuti linearno davanje premija proizvodjačima.

“Predlažem da u prelaznom periodu proizvodjači koji imaju mleko ekstra kvaliteta dobijaju premijie od 10 dinara po litru, a da se za drugu klasu isplaćuju tri do četiri dinara. Te manje premije posle izvesnog perioda ne treba isplaćivati, bez obzira da li su ti proizvodjači postigli najviši kvalitet”, objasnio je Jovanović.

On je dodao da ukidanje prelevmana na uvezeno mleko zavisi od svetske cene mleka i da ima naznaka da se ona oporavlja, što bi značilo da raste i domaća cena mleka pa bi se ta vrsta zaštite domaćih mlekara ukinula.

Stručnjak iz Centra za investicije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) Dmitrij Prihotko rekao je da čak 95 odsto mleka koje se proizvodi na malim farmama koje poseduju do pet krava, ne zadovoljava standarde evropskog kvaliteta.

“Veliki proizvodjači isporučuju 70 odsto mleka zadovoljavajućeg kvaliteta, a srednji, u koje spadaju farme koje imaju do 20 krava, 62 odsto. To ne znači da i jedni i drugi treba da prestanu da rade na poboljšanju kvaliteta preostalih količina. Treba dodati da čak 27 odsto velikih proizvodjača ima probleme jer u mleku ima somatskih ćelija koje premašuju dozvoljeni nivo”, objasnio je Prihotko.

Saradnik Centra za investicije FAO Boris Sterk istakao je da se u Srbiji 49 odsto mleka u preradjenom ili nepreradjenom obliku prodaje neformalnim kanalima, a evropski prosek je ispod jedan odsto.

Rukovodilac Grupe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Terzić naglasio je da će država i dalje pružati podršku mlekarskoj proizvodnji, ali da je za unapredjenje kvaliteta mleka i dobijanje subvencija “uslov svih uslova laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka” i da očekuje da će ona uskoro početi da radi.

Otvaranje laboratorije će pomoći, kako je objasnio, da se premije za mleko isplaćuju u skladu sa kvalitetom a ne kao sada – svima po sedam dinara po litru.

Kongres mlekara organizovali su FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj.

(Beta)

Ostavite komentar