U trendu

Srbija nema ozbiljnu alternativu ruskom gasu

Srbija je čvrsta u odluci da obezbedi nove izvore i nove rute snabdevanja gasom u skladu s novom energetskom doktrinom u Evropi, a deo te politike je izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je novinarima u Beogradu rekao da je podrška SAD za gasnu interkonekciju sa Bugarskom bitna zbog pozitivnog uticaja na EU, da se u većoj meri uključi u finansiranje tog projekta. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je tokom posete SAD rekao da Srbija radi na diversifikaciji izvora gasa.

„Srbija još nema ozbiljnu alternativu ruskom gasu, ali očekujemo da će izgradnjom velikih gasnih projekata, pre svega, gasovoda Tap i Tanap i terminala za tečni gas (LNG) u Grčkoj, Srbija sa bugarske stane imati opciju da obezbedi dodatne količine gasa“, rekao je Antić.

On je istakao da interkonekcija između Srbije i Bugarske nije deo projekata povezivanja na ruski gas, već mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana i drugih delova sveta.

Na pitanje novinara da li se među sedam kompanija u restrukturiranju, za koje će biti pronađena rešenja do kraja godine nalazi i pančevačka Petrohemija, Antić je rekao da sa optimizmom očekuje rešenje pitanja privatizacije Petrohemije, Azotare iz Pančeva i Metanolsko-sirćetnog kombinata (MSK) iz Kikinde.

Antić je rekao da Petrohemija sada ostvaruje pozitivne finansijske rezultate i uredno plaća struju i primarni benzin, a da su za MSK i Azotaru postignuta pozitivna rešenja, što je dobar poziv za potencijalne kupce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.