Srbija nije iskoristila potencijale za korišćenje solarne energije

Srbija još uvek nije iskoristila potencijale solarne energije za dobijanje električne i toplotne energije, iako tokom godine ima više sunčanih dana od mnogih zemalja koje već godinama i u velikoj meri eksploatišu taj obnovljiv izvor energije, izjavio je danas programski direktor RES fondacije Aleksandar Macura.

„Korišćenje energije Sunca u Srbiji na moderan način je još u povoju. Instalirani kapaciteti su gotovo beznačajni“, kazao je on na Drugoj konferenciji „Solarna energiji – budućnost tržišta“ na Medjunarodnom sajmu „RENEXPO – Water and Energy“ u Beogradu.

Prema njegovim rečima, razvoj tehnologije u oblasti solarne energije je najbrže rastuća tehnologija koja danas omogućava skladištenje te energije.

„U ovom trenutku je proizvodnja električne energije iz energije Sunca ekonomski konkurentna sa proizvodnjom električne energije iz drugih izvora“, kazao je Macura.

On je podsetio da je u Srbiji proizvodnja struje iz energije Sunca bila podstaknuta državnim merama, takozvanim fid in tarifama, ali je kapacitet predvidjen za tu vrstu podsticaja bio ograničen i brzo je iscrpljen.

„U ovom trenutku nema novih podsticajnih mera za proizvodnju električne energije iz energije Sunca“, kazao je on dodavši i da je „realativno skupo povezati male sunčeve elektrane na elektroenergetski sistem, a postoje i mnogobrojne prepreke koje nisu primerene malim objektima snage dva, pet ili deset kilovata, koji mogu da se instaliraju recimo na krovu“.

On smatra da bi Srbija trebalo da nadje novi način podsticaja za tu vrstu proizvodnje, jer je i EU odbacila stari metod davanja više novca za struju iz takvih obnovljivih izvora.

Dodao je i da bi solarna energija u Srbiji mogla da se u velikoj meri koristi i za dobijanje toplotne energije.

Predstavnik Beogradskih elektrene Bojan Bogdnović izjavio je da je to javno preduzeće uradilo analizu ispitivanja mogućnosi uvodjenje solarnog daljinskog grejanja u Beogradu.

Kako je objasnio, prve procene su pokazale da bi takav način dobijanja toplotne energije iz energije Sunca mogao da bude jeftiniji nego kada se za to koristi gas.

Izgradnja solarnih panela razmatrana je na nekoliko lokacija u gradu, kao i izrada podzemnih skladišta za tu vrstu energije, a kao prve lokacije se pominju Cerak i Batajnica.

Bogdanović je naveo da su u svetu takva postrojenja već dugo u upotrebi, naročito u zemljama na severu Evorpe, koja imaju mnogo manje sunčanih dana nego Srbija i da bi njihova izgradnja ovde bila opravdana.

(Beta)

1 komentar
  1. Dostana

    Svaka cast za potez o solarnoj energiji,to bi cela Srbija pod hitno trebala uraditi!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike