U trendu

Srbija po ekonomskim parametrima za deset godina u EU

Srbija bi, na osnovu ekonomskih parametara, za deset godina mogla da bude članica Evropske unije, ocenio je šef kancelarije u Briselu nemačkog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost Dušan Reljić.

On je na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu kazao da ne treba očekivati da će Srbija za pet ili sedam godina ući u EU, već možda za deset godina, i da taj period treba u najvećoj meri iskoristiti za privredni razvoj.

Zemlje Zapadnog Balkana, po njegovim rečima, pogođene su porastom siromaštva i raslojavanja stanovništa, i da EU treba da im pomogne u ekonomskom oporavku.

„U celom regionu nacionalna bezbednost je najviše ugrožena ekonomskim nedostacima i perspektivama“, istakao je Reljić.

On je ocenio da od Rusije, Kine i Turske ne treba očekivati velike investicije na Zapadnom Balkanu, navodeći da Rusija nema ekonomski interes da ulaže u region koji je u sferi uticaja EU, a da su za Kinu to sitne cifre.

„Uticaj tih zemalja na ekonomiju regiona je sitan u odnosu na stepen povezanosti regiona sa EU“, kazao je Reljić.

On je ukazao da zemlje regiona treba da traže dodatni novac iz EU za ulaganje u infrastrukturu
i da se uključe u što većoj meri u nemački i italijanski proizvodni lanac, jer su te dve zemlje najviše ekonosmski prisutne u regionu.

Reljić je rekao da se 80 odsto ukupne razmene zemalja Zapadnog Blakana odnosi na EU i da su prvom mestu Namačka i Italija, dok je razmena sa Rusijim na drugom mestu, ali je više od 10 puta manja nego sa EU i odnosi se energente.

On je podsetio da je godišnji deficit zemalja Zapadnog Balkana u razmeni sa EU 8,5 milijardi evra.

„Sukob Zapada i Rusije oko Ukrajine nema suštinskog odraza na region zato što, ako se pogleda lanac NATO zemalja, ne postoji mogućnost da Rusija vojno intrveniše na tom prostoru“, istakao je Reljić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.