U trendu

Srbija šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta u 2016. godini

Srbija je šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija (SDI) u 2016. godini, saopštila je danas revizorsko – konsultantska kompanija Ernest i Jang (Ernst & Young -EY).

U Srbiji je prošle godine, prema rezultatima istraživanja EY o atraktivnosti evropskog tržišta, ukupno otvoreno 16.396 radnih mesta, što je rast od 54 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Kako je saopšteno, prva na listi po broju novootvorenih radnih mesta je Velika Britanija (43.165), a u Poljskoj je zaposleno 22.074 novih radnika.

Najveći rast novootvorenih radnih mesta bio je u Ukrajini (435 odsto), Austriji (251 odsto), Moldaviji (220 odsto), Švajcarskoj (146 odsto), Turskoj (142 odsto) i Italiji (92 odsto).

Direktne strane investicije prošle godine na evropskom tržištu sadržane su u 5.845 projekata što je rast od 15 odsto.

U Evropi su, kako navodi EY, ukupno otvorena 259.673 nova radna mesta što je 19 odsto više nego godinu dana ranije.

Najatraktivnije zemlje za strana ulaganja bile su Velika Britanija, Nemačka i Francuska gde je usmereno 51 odsto investicija, piše se u saopštenju.

Španija je na četvrtom mestu, zajedno sa Poljskom koja se popela za jedno mesto na SDI listi i tako postala prva Centralno-evropska zemlja koja se našla na listi prvih pet.

„Prvi put posle finansijske krize 2008. godine, svedoci smo rasta evropskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na američki, što je direktno uticalo i na povećanje broja direktnih stranih investicija na tržištu Evrope“, rekao je rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Ivan Rakić.

Kompanije sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama bile su, kako se navodi, najveći strani investitori na evropskom tržištu, sa 1.310 SDI projekata, što predstavlja udeo od 22 odsto ukupnih investicija.

Dodaje se da je najveći deo direktnih stranih investicija upućenih Evropi domaćeg karaktera (unutar evropski) i taj procenat je povećan za 18 odsto u 2016. godini.

Nemačka je učvrstila svoju poziciju kao vodeći investitor izvan svojih granica, lansirajući 651 projekat prošle godine, što predstavlja rast od 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Pored Nemačke, top pet domaćih investitora u SDI su – Francuska (346), Velika Britanija (335), Švajcarska (289) i Italija (187).

Rezultati istraživanja EY su pokazali da su kineske kompanije povećale svoju aktivnost tokom 2016. godine, sa zabeleženih 279 SDI projekata (25 odsto više u odnosu na prethodnu godinu) i otvorenih 7.919 novih radnih mesta.

Dve trećine ukupnih kineskih investicija usmerene su u projekte iz oblasti marketinga i prodaje (52) i u investicione projekte u proizvodni i istraživačko – razvojni sektor (22).

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike