najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija i Turska o liberalizaciji režima slobodne trgovine

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas u Istanbulu sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju bilateralne ekonomske saradnje, kao i daljoj liberalizaciji režima slobodne trgovine između dve zemlje.

Ljajić je posebno naglasio potrebu da se među proizvodima koje Srbija izvozi u Tursku u bescarinskom režimu nađe i suncokretovo ulje, saopštio je Kabinet potpredsednika vlade.

Ljajić je dodao da su pojedine zemlje regiona u tom pogledu u povlašćenom položaju, jer ulje na tursko tržište izvoze bez carina, dok je carinska stopa za srpske izvoznike ulja 36 odsto.

Zejbekči i Ljajić dogovorili su se da u najskorije vreme otpočnu razgovori ekpertskih timova dve strane u cilju usaglašavanja dalje liberalizacije režima slobodne trgovine, kao i da se očekuje da do kraja godine bude postignut dogovor o vrstama roba na koje će se proširiti režim bescarinke razmene između Srbije i Turske.

Dopgovoreno je, takođe, da u oktobru bude održana sednica Trilateralnog komiteta za ekonomsku saradanju Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, kada će biti otvoreno i trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima za finansijsku pomoć Turske u realizaciji pojedinih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike