U trendu

Srbija uskoro dobija prvi vetropark

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je danas na beogradskom sajmu 12. Međunarodni sajam energetike i ekologije i tom prilikom poručio da će do kraja godine Srbija dobiti prvi vetropark snage 10 megavata.

Antić je kazao da je energetski sektor Srbije u proteklih godinu dana ostvario veliki napredak, ali da ga očekuje još dosta posla u zakonodavnoj oblasti.

Prema njegovim rečima, u naredne dve do tri nedelje očekuje se usvajanje podzakonskih akata koji se odnose na obnovljive izvore energije, a krajem novembra ili početkom decembra Srbija će dobiti prvi vetropark snage 10 megavata.

Antić je naglasio da je energetski sektor Srbije dobio sve pohvale Energetske zajednice za liberalizaciju tržišta struje i gasa,  i da je Srbija ocenjena kao najotvorenija zemlja koja u najvećeoj meri ispunjava svoje obaveze.

„Nema energetski stabilnosti, ukoliko se energetski sektor ne razvija“, naglasio je Antić i podsetio da je u Srbiji krenula realizacija izgradnja novog kapaciteta u Kostolcu, revitalizacija hidroelektrane „Zvornik“.

Dodao je da se otvaraju novi prostori za investicije, ali i naglasio da investiciona politika ne može da bude samo u rukama države, već da mora biti i privatnih ulaganja.

On je naveo da su velika javna preduzeća energetskog sektora u Srbiji stabilna i jaka, a da je Elektromereža Srbije jedno od najuspešnijih javnih preduzeća koje u budžet uplaćuje najveće dividende.

Antić je kazao da je veliki iskorak urađen i u restrukturiranju Srbijagasa, da to preduzeće prvi put nema dugova za gas i da vraća sve svoje dugove.

Na sajmu, koji je održava u hali 1 i koji će trajati do 16. oktobra, ima oko 150 izlagača. Tokom tri dana trajanja sajma biće organizovana brojana prateća stručna predavanja za oblast energetike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.