najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija uspešno sprovodi aranžman sa MMF-om

Aranžman Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) uspešno se sprovodi i Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, izjavio je danas šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

On je u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da je od velikog značaja jačanje investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli pozitivni trendovi i oporavak na fiskalnoj strani programa Srbije sa MMF-om, saopšteno je posle sastanka.

Vučić i Ruf su razgovarali povodom četvrte i pete revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti koji je Vlada Srbije potpisala sa MMF-om februara 2015.

Kako je ocenio Vučić, ovo je prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije i zahvalio je MMF-u i Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uredjena zemlja na putu razvoja i prosperiteta.

On je naglasio da su dobri rezultati delom uslovljeni i velikom žrtvom, ali i da oni neće opstati ukoliko Vlada Srbije ne bude potpuno posvećena daljem sprovodjenju programa sa MMF-om.
 
Tema sastanka bile su započete strukturne reforme o kojima će se razgovorati tokom boravka delegacije MMF-a u Beogradu, a najvažnije su racionalizacija zaposlenih u javnom sektoru, restruktuiranje velikih državnih preduzeća kao što su EPS, Srbijagas i Železnice, kao i završetak procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države medju kojima su i RTB Bor, Resavica, Petrohemija.

“I pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, prvenstveno EPS-u, Srbijagasu i Železnicama, kao i problemu privatizacije, naša želja je da Srbija uspešno nastavi putem kojim već ide, sa idejom da rezultat bude dobar za sve učesnike”, istakao je Ruf.

On je, kako je navedeno u saopštenju, ukazao na važnost infrastrukturnih projekata i donošenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, naročito sa aspekta pripreme budžeta za narednu godinu, ali i na reformu zdravstva i školstva i Poreske uprave na teritoriji čitave Srbije.
 
“Pred Srbijom su veliki rezutati, ali i visoki ciljevi”, rekao je Vučić i dodao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu kao i na odlične prihode od naplate PDV-a.

Poručio je da je za oporavak ekonomije neophodno suzbijanje sive ekonomije, pre svega odgovarajućom motivacijom gradjana da traže fiskalne račune i da lično, svojim primerom, pomognu državi u naplati poreza.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike