U trendu

Srbija uvezla svinjskog mesa za 37 miliona dolara

Direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin izjavio je danas da je od januara do oktobra 2016. godine u Srbiju uvezeno 15.000 tona svinjskog mesa za više od 37 miliona dolara.

Prema rečima Galetina, Srbija se tako našla u „paradoksalnoj situacaji“ da se svinje i svinjsko meso uvoze u „enormnim količinama“, a istovremeno će u 2016. imati blizu tri miliona tona kukuruza za izvoz, što je ponovo svrstava u deset najvećih svetskih izvoznika te žitarice.

Galetin je za portal Agrosmart kazao da je za prvih deset meseci ove godine poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije ostvarila izvoz vredan 2,61 milijarde dolara, što je 9,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On očekuje da će takav trend zadržati do kraja godine, te da će u 2016. Srbija imati povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za oko deset odsto.

Ostvaren je suficit u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom od 1,48 milijardu dolara za deset meseci, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 31,4 odsto.

Struktura tog izvoza, prema rečima Galetina, je „loša“ jer su  žitarice, voće i povrće u ukupnoj strukturi izvoza agrarne robe učestvovali sa oko 46 odsto.

Osvrćući se na prelevmane na sirovo mleko, on je rekao da je, „sudeći po političkoj klimi i s obzirom na to da je u pitanju vrlo rigorozan stav Evropske komisije, koja nije blagonaklona prema ovakvoj vrsti vancarinske zaštite, vrlo verovatno da će prelevmani biti ukinuti“.

„U ovoj situaciji takva mera zaštite domaćeg tržišta, odnosno farmera nije ni neophodna, jer je na svetskom, naročito na evropskom tržištu, došlo do skoka cene mleka“, preneo je Agrosmart.

(Beta)

2 komentara
  1. Balkan

    Nekada velki izvoznici svinjskog mesa, juneceg mesa, bebi bifa i svega, spali smo na uvoznika, bravo za sve nase politicke vodje od 1984 pa na dalje, sve sto je napravljeno, unisteno, rasprodato i dalje se prodaje. Narod nestaje a mi slusamo preice o svetloj buducnosti. Koja li je ovo bajka da mi je znati.

  2. Marko

    Pa jeste vi normalni…???

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike