najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija vrh zaduženosti po pitanju javnog duga ostavila iza sebe

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković ocenila je danas da je Srbija prebrodila krizu izazvanu Bregzitom i dodala da je Srbija “vrh zaduženosti po pitanju javnog duga ostavila iza sebe.”

“Uverena sam da smo mi vrh zaduženosti po pitanju javnog duga ostavili iza sebe. Ali ne bih da na polovini godine govorim o tome… NBS će nastaviti da skromno daje doprinos obezbedjivanju stabilnosti”, kazala je ona za TV B92.

Tabaković je rekla da je NBS dva dana pre ishoda britanskog referenduma intervenisala kako bi održala stabilnost na tržištu.

“Mislim da gradjani koji ujutru prvo pogledaju stanje kursne liste, već znaju da je prebrodjena da je tako nazovem kriza, koja nije dugo trajala. NBS je pre samog ishoda britanskog referenduma tu stabilnost održavala”, rekla je ona.

Guvernerka je podsetila da je u dva dana pre referenduma NBS intervenisala prodajom po 15 miliona evra.

Tabaković je ocenila da opasnost Bregzita za Srbiju nije bila tako značajna, jer njene veze sa Velikom Britanijom u smislu spoljnotrgovinske razmene nisu tako velike. “Tog dana rano ujutro reagovala je iz predostrožnosti ne želeći da se psihologija tržišta zahukta”, rekla je ona.

“Ne možemo da potcenimo uticaj Bregzita na ukupnu finansijsku infrastrukturu, jer ako išta dokazuje da je svaka od država izgubila u domenu ekonomije svoj suverenitet to jeste na bazi informacija i novca koji su kao globalne pojave nepogoda koja zna da izmeni svako tržište”, dodala je guvernerka.

Prema njenim rečima, u Srbiji nema razloga za strah i za očekivanje bilo kakvih dodatnih mera, jer su mere koje je NBS primenjivala u prethodnom periodu doprinele finansijskoj stabilnosti, za koju je preduslov politička stabilnost.

Odgovarajući na pitanje zašto gradjani ne osećaju boljitak iako su kurs i cene stabilni, Tabaković je kazala da nijedno ozbiljno rešenje ne može odmah da da rezultate.

“Već ga osećaju (boljitak) na primer time što imaju manje izdatke za kredite koje uzimaju u dinarima jer su rate pale, odnosno kamate su pale za deset procenata. To je jedan od konkretnih dokaza”, kazala je Tabaković.

Upitana da li ima novu poruku za zadužene u švajcarskim francima, Tabaković je rekla: “Za švajcarske franke moram da kažem, kamata je snižena, ali je ona verovatno visoka za gradjane koji moraju da se zaduže”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike