U trendu

Srbijagas ne kasni u sprovodjenju dogovora koje ima sa MMF-om

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da to preduzeće ne kasni sa programima koji su dogovoreni sa Medjunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom, Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom.

On je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Sporazuma o naučno tehničkoj saradnji izmedju Srbijagasa i ruske kompanije Gasprom kazao da ne zna gde je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač našao uporište za izjavu da se kasni u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu i da bi Srbija zbog toga mogla da se suoči sa sankcijama EZ.

„Ne znam šta bih rekao i prokomentarisao oko izjava činovnika EK koje nisu utemeljene na faktičnom stanju“, naglasio je Bajatović.

On je istakao da je jasno rečeno da će dve novoformirane firme – Transportgas Srbija i Distribucija gas Srbija, početi da funkcionišu 1. jula ove godine i za to je Srbijagas spreman.

Bajatović je dodao i da je u toku finansijsko restrukturiranje Srbijagasa i da se razmatraju modeli od kojih je jedan da se sav dug te kompanije isplati iz tekućih prihoda i budžeta Srbije, a drugi model je da se uz pomoć bankarskih pozajmica u saradnji sa Svetskom bankom dug reprogramira na duži rok, na primer na 20 godina.

On je dodao da će Srbijagas analizirati i sve buduće investicije i njihovu opravdanost.

„To uključuje i investiranje u nove gasovode od Niša do Beograda, jer je interkonekcija prema Bugarskoj potpuno besmislena ukoliko se ne urade dodatni kapaciteti za transport u Srbiji. Biće razmotrena i mogućnost da se i Srbiji da pomoć za finasiranje gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija“, dodao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nema potrebe u komercijalnom smislu za izgradnju drugog skladišta gasa koje bi bilo samo za domaće potrebe, ali bi to moglo da se razmatra ukoliko bi skladište bilo i za potrebe regiona, kao što je Bugarska, Hrvatska, ili za strateške rezerve Srbije.

„Naša je ideja da sve radimo u strateškoj saradnji sa Gaspromom, što ne isključuje saradnju i sa drugim kompanijama, bilo u izgradnji bilo i u vlasničkom smislu“, rekao je Bajatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)