U trendu

Srpska asocijacija menadžera održala 13. „Junski susret“

BEOGRAD – Srpska asocijacija menadžera (SAM) organizovala je večeras u Beogradu 13. „Junski susret“, sa više od 200 menadžera, poslovnih gostiju, predstavnika zvaničnih institucija i partnerskih organizacija, na kome je ukazano na problem odliva mladih i talentovanih ljudi, ne samo u Srbiji već i u regionu i šire.

Srpska asocijacije menadžera od početka godine realizovala je oko 25 događaja sa ciljem unapređenja i razvoja menadžera, jačanja saradnje sa strukovnim evropskim udruženjima, regionalnim povezivanjem, ali i pokretanjem tema od društvenog značaja – odliv mozgova i digitalna transformacija.

Predsednica SAM i članica uprave grupe Gorenje Stanka Pejanović je rekla Tanjugu da je to tradicionalni susret kada SAM rezimira polugodišnji rad i najavljuje članovima šta ih očekuje do kraja godine.

„Ova godina je bila obojena međunarodnim aktivnostim, pošto smo u Beogradu kao punopravni član Evropske konferederacije menadžera bili domaćin Generalne skupštine. Tom prilikom smo učestvovali u okruglom stolu ‘Evropa budućnosti’ i bavili se vrednostima koje krase Evropu“.

Pejanović je istakla da je SAM imao čast i privilegiju da budemo domaćin tog skupa.

Takođe, puno je urađeno na reginalnom planu u okviru regionalne asocijacije menadžera Jugoistočne Evrope, rekla je ona i podsetila da je SAM organizovao u Beogradu prošle godine samit 100 biznis lidera, čiji je još uvek domaćin, sve dok „ne predaju palicu“ novom domaćinu.

„Radili smo i na mikroplanu, našem unutrašnjem, a to je rad sa članstvom, našom četvrtom generacija mentora i mentija na koju smo veoma ponosni. Ove godine imamo 50 parova i naravno mnogo drugih projekata , koji čine da naši menadžeri budu snažniji i da preuzimaju veće odgovornosti u kompanijama u kojima rade“, kazala je predsednica SAM.

Drugo polugođe obeležiće, dodaje, standaradne aktivnosti i svakako „SAM gala“ u decembru, gde SAM nagraduje najbolje među sobom i ističemo pozitivne vrednosti.

Istakla je da će su u fokus u ove godine mladi, kao tema kojom se SAM intenzivno bavi.

Na pitanje kako je krenula ova godina po pitanju privrednog ambijenta, Pejanović kaže da je za menadžere svaka godina izazovna i da u tom smislu nema idealne godine.

„Aktivnosti se prilagođavaju i spram makroekonomije i industrija u kojima radimo, ali igeopolitičkih kretanja i migracija. U svakom slucaju trudimo se da naše ljude osnažimo kroz različite vidove edukacija i da jedni drugima pomognemo kada se nađemo u nekim situacijama u kojima je možda potrebna neka konsultacija. I koristimo znanje koje imamo u okviru orgnaizacije“, naglasila je Pejanović.

Izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović je rekla da su ugostili večeras više od 200 zvanica na tradicionalnom „Junskom susretu“ SAM.

„Period iza nas je bio vrlo značaja jer smo pokrenuli mnoge društveno značajne teme, poput odliva mozgova, zatim smo imali redovne sastanke sa Fiklsnim savetom i Poreskom upravom i imali smo važne aktivnosti na međunarodnom planu“, rekla je Bulatović Tanjugu.

Kako je rekla, SAM će sa partnerima iz države, univerzitetima i privredom da se bavi temom odliva mozgova, pošto smatra da je to vrlo važno za Srbiju.

„To je problem ne samo Srbije već i regiona i celog sveta“, naglasila je Bulatović.

Na „Junskom susretu“ u Klubu poslanika SAM je predstavio humanitarnu akciju Gorana Nikolića, našeg slabovidog maratonca koji trči 77 uzastopnih maratona, 77 dana, da bi prikupio 77 miliona dinara za izgradnju i dovršavanje hale u Kragujevcu, koja će biti namenjena za paraolimpijski fudbal za slepe osobe.

Prikazan je humanitarni filmu Gorana Nikolića u kome poručuje da svako donira kolimo može, „jer je svaka cigla značajna, bilo mala bilo velika“.

„Junski susret” je tradicionalno godišnje okupljanje članova Srpske asocijacije menadžera kome pored članova i njihovih gostiju, prisustvuju i druge ugledne zvanice iz Vlade Srbije, državnih institucija, šire poslovne zajednice, zatim predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih ekonomskih organizacija i medija.

Po svom formatu, „Junski susret“ je namenjen upoznavanju, umrežavanju i poslovnom povezivanju privrednika, članova SAMa i drugih gostiju, a za kompanije predstavlja odličnu priliku za promociju pred velikim brojem značajnih učesnika iz privrednog, diplomatskog, javnog, političkog i medijskog života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.