najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srpska ekonomija postala održiva

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da svi ekonomski pokazatelji potvrdjuju da je Srbija na dobrom putu privrednog oporavka, da vodi ispravnu ekonomsku politiku i da je otvorila vrata investitorima.

On je konferenciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o preporukama za unapredjenje privrednog ambijenta rekao da je Vlada Srbije u poslednje dve godine ostvarila ogroman uspeh na finansijskim i ekonomskom planu.

Naveo je da trenutno Srbija ima budžetski suficit od 35 milijardi dinara, a da je privredni rast u prvih šest meseci bio 2,9 odsto.

“Stopa privrednog rasta biće održiva i u narednom periodu”, rekao je Knežević i dodao da je stopa nezaposlenosti smanjena na 16 odsto.

On je najavio mogućnost novih investicija iz SAD u automobilsku i IT industriju i naveo da se očekuju ulaganja od 20 miliona evra i zapošljavanje 2.000 radnika do kraja godine.

Knežević je rekao da kompanije iz SAD kontinuirano investiraju u Srbiji i da su najveći neevropski ulagači u Srbiji.

“Raduje i to što postojeće američke kompanije ulaze u reinvestiranje, što pokazuje da su uspostavili medjusobno poverenje i da je srpska ekonomija postala održiva”, rekao je Knežević.

Dodao je da Srbija investitorima nudi uredjen regulatorni okvir na kojem se i dalje radi kroz smanjenje birokratskih procedura, sigurnije poslovanje i mogućnost podsticaja za ulagače.

Knežević je istakao je da je važno da Vlada Srbije čuje stav privrednika kako bi uslovi poslovanja bili još bolji.
 
Članice Američke privredne komore u Srbiji su u godišnjoj anketi o poslovnom okruženju najbolje ocenile reforme u fiskalnom sektoru, jer je smanjen budžetski deficit, kao i smanjenje administriranja kod izdavanja gradjevinskih dozvola.

Kao najlošije ocenjene su reforma javnih preduzeća i reforme u oblastima javnih nabavki i parafiskalnih nameta.

Istraživanje, treće koje je spovela AmCham, uradjeno je od juna do avgusta ove godine.

AmCham okuplja u Srbiji više od 195 američkih, medjunarodnih i domaćih kompanija koje su u 2015. imale ukupan prihod od preko 11 milijardi evra i zapošljavaju oko 100.000 ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike