najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Srpska ekonomija postala održiva

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da svi ekonomski pokazatelji potvrdjuju da je Srbija na dobrom putu privrednog oporavka, da vodi ispravnu ekonomsku politiku i da je otvorila vrata investitorima.

On je konferenciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o preporukama za unapredjenje privrednog ambijenta rekao da je Vlada Srbije u poslednje dve godine ostvarila ogroman uspeh na finansijskim i ekonomskom planu.

Naveo je da trenutno Srbija ima budžetski suficit od 35 milijardi dinara, a da je privredni rast u prvih šest meseci bio 2,9 odsto.

„Stopa privrednog rasta biće održiva i u narednom periodu“, rekao je Knežević i dodao da je stopa nezaposlenosti smanjena na 16 odsto.

On je najavio mogućnost novih investicija iz SAD u automobilsku i IT industriju i naveo da se očekuju ulaganja od 20 miliona evra i zapošljavanje 2.000 radnika do kraja godine.

Knežević je rekao da kompanije iz SAD kontinuirano investiraju u Srbiji i da su najveći neevropski ulagači u Srbiji.

„Raduje i to što postojeće američke kompanije ulaze u reinvestiranje, što pokazuje da su uspostavili medjusobno poverenje i da je srpska ekonomija postala održiva“, rekao je Knežević.

Dodao je da Srbija investitorima nudi uredjen regulatorni okvir na kojem se i dalje radi kroz smanjenje birokratskih procedura, sigurnije poslovanje i mogućnost podsticaja za ulagače.

Knežević je istakao je da je važno da Vlada Srbije čuje stav privrednika kako bi uslovi poslovanja bili još bolji.
 
Članice Američke privredne komore u Srbiji su u godišnjoj anketi o poslovnom okruženju najbolje ocenile reforme u fiskalnom sektoru, jer je smanjen budžetski deficit, kao i smanjenje administriranja kod izdavanja gradjevinskih dozvola.

Kao najlošije ocenjene su reforma javnih preduzeća i reforme u oblastima javnih nabavki i parafiskalnih nameta.

Istraživanje, treće koje je spovela AmCham, uradjeno je od juna do avgusta ove godine.

AmCham okuplja u Srbiji više od 195 američkih, medjunarodnih i domaćih kompanija koje su u 2015. imale ukupan prihod od preko 11 milijardi evra i zapošljavaju oko 100.000 ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike