Srpska ukida podsticaje MHE, proizvođači najavljuju tužbe

BANJALUKA – Vlast Republike Srpske planira da ukine subvencionisanje proizvođača elektricne energije iz obnovljivih izvora i da naknada, koju za to plaćaju građani, ne bude više uvećavana.

Proizvođači poručuju da je to pravno moguće učiniti samo za buduće elektrane, u suprotnom uslediće milionske tužbe protiv Srpske, prenosi portal Capital.ba.

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ (ERS), Luka Petrović, rekao je da Evropa zahteva da se proizvodi struja iz obnovljivih izvora, ali da je ERS tu bila u zaostatku, te da su mnogi privatnici napravili MHE ili solarne elektrane.

„Na taj način se uvećava deo izdvajanja na računu građana. Međutim, odlučili smo sada da idemo u izmenu zakonskih propisa i da nema više subvencionisanja i da se građanima ne uvećava izdvajanje za ekologiju. To ćemo postići izmenom propisa u Narodnoj skupštini, Vladi i Regulatornoj komisiji za energetiku“, rekao je Petrović.

Što se tiče obnovljivih izvora, dodao je da će ERS, iz svojh sredstava, izgraditi solarnu elektranu, te da se gradi Vetropark Hrgud.

Generalni sekretar Udruženja proizvođača električne energije iz obnovnljivih izvora Dragan Jerinić kaže za portal Capital da se sa 2020. godinom završava jedan ciklus i kvote koje su predviđene Akcionim planom RS za korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Ne može se zakon retroaktivno primenjivati, to se odnosi na buduće objekte, posle 2020. Treba da se nađe modalitet na koji način će nakon toga moći da se grade hidroelektrane da budu isplative, na ovaj način su potpuno neisplative. Ugovori koji su sada na snazi ne mogu biti poništeni ili ukinuti“, ističe Jerinić i dodaje da bi usledile velike tužbe i da bi RS izgubila te sporove jer je potpisala obavezu na 15 godina.

Samo u prvih 11 meseci prošle godine za otkup struje od proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora izdvojeno je oko 24,8 miliona KM (oko 12,7 milione evra), od čega se na premiju odnosi 14,7 miliona KM (7,5 miliona evra), a toliki iznos planiran je i za ovu godinu, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike