U trendu

Srpska vina osvojila 11 medalja na takmičenju Mundus Vini

BEOGRAD – Vinarije iz Srbije imale su veoma zapažen nastup na međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „ProWein 2019“ u Diseldorfu, a na takmičenju Mundus Vini okitile su se sa 11 medalja.

Srpski vinari su osvojili pet zlatnih i šest srebrnih medalja na takmičenju Mundus Vini, jedno od najznačajnijih svetskih ocenjivanja vina, saopšeno je iz Privredne komore Srbije (PKS), koja je zajedno sa Razvojnom agencije Srbije (RAS), drugu godinu zaredom organizovala nastup domaćih vinarija.

Nacionalni štand Srbije na sajmu vina u Diseldorfu posetio je veliki broj kupaca, dobavljača, a održano je više od 150 bilateralnih razgovora i sastanaka predstavnika srpskih vinarija sa potencijalnim partnerima iz Nemačke, Rusije, Francuske, Holandije, Velike Britanije i drugih zemalja.

U okviru nacionalnog štanda predstavilo se devet srpskih kompanija: JIT-Inženjering Agro iz Erdevika, Vinarija Aleksandrović iz Topole, Vinarija Lastar iz Rekovca, Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice, Vino Budimir iz Aleksandrovca, PP Erdevik iz Erdevika, Vinarija Aleksić iz Vranja, Vinarija Temet iz Lozovika i Vinarija Virtus iz Žabara.

Sajam je održan od 17. do 19. marta u Diseldorfu, a naš štand su posetili generalni konzuli Srbije u Štutgartu, Diseldorfu i Frankfurtu Božidar Vučurović, Branislava Perin Jarić i Branko Radovanović, koji su sa izlagačima razgovarali o mogućnostima izvoza vina iz Srbije na tržište Nemačke.

Drugog dana sajma, u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Diseldorfu i firmom GO4Yu, održan je skup na kome su promovisana srpska vina i koji je otvorio gradonačelnik Diseldorfa Tomas Gaizel.

Gost večeri bio je i direktor sajma Marijus Berleman koji se rečima hvale obratio vinarima iz Srbije i pozvao da i sledeće godine nastave sa uspešnom prezentacijom svojih proizvoda i promocijom Srbije kao vinske destinacije.

Sajam „ProWein“ je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca.

Sajam godišnje poseti preko 60 hiljada posetilaca iz 133 zemalja, od čega su 94 odsto stučni posetioci, koji imaju priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 6.870 izlagača iz 64 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.