U trendu

Srpske firme u Moskvi dogovorile izvoz hrane za 3,0 mln evra

MOSKVA/BEOGRAD – Firme iz Srbije su na sajmu hrane u Moskvi potpisale 12 ugovora i dogovorile izvoz svežeg i prerađenog, smrznutog i sušenog voća i povrća, vitaminskih napitaka i konditorskih proizvoda u vrednosti od preko tri miliona evra.

Petnaest domaćih firmi je, u okviru nacionalnog paviljona, uspešno promovisalo nove, savremene proizvodne linije zdrave hrane, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Nastup domaćih kompanija na sajmu „Wolrld food“ u Moskvi organizovala je PKS u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, kroz projekat „Pomoć za trgovinu – podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru“ koji finansira Vlada Ruske Federacije.

„Prirodni, bezglutenski, energetski i čokoladirani snek-barovi na bazi ovsa uz dodatke sušenog voća i bez veštačkih sastojaka, budućnost su konditorske industrije“, izjavio je Dejan Delić, direktor predstavništva PKS u Moskvi.

Dodaje i da detoks i vitaminski, eliksir kokteli, sveže ceđeni i presovani sokovi, beleže stalni rast i ekspanziju popularnosti, u skladu sa savremenim trendovima zdravih životnih navika potrošača.

„Iako će visokokvalitetna srpska jabuka, jagoda, kajsija, nektarina, po kojima smo prepoznati u regionu, uvek imati izdvojenu poziciju na policama ruskih maloprodajnih lanaca, višu dodatu vrednost i veću deviznu zaradu projektujemo na bazi tehnologija prerade kvalitetne domaće, voćne sirovinske baze, zaključak je većine srpskih izlagača na sajmu, koji se i bave proizvodnjom i preradom voća i povrća“, objasnio je Delić.

Stabilnost ruske nacionalne valute i trenutni blag rast vrednosti rublje, nakon turbulentnog perioda oscilacije kursa sredinom i krajem prethodne godine, vraćaju poverenje uvoznika i pružaju sigurnost planiranja budućih poslovnih aranžmana, pre svega što se tiče izvoza iz Srbije smrznutog voća i povrća, navodi se u saopštenju PKS.

Delić dodaje da su predstavljeni projekti savremenih tehnologija pakovanja, industrijska ili proizvodnja sireva u kućnim uslovima uz pomoć enzima za mlečnu industriju, tzv. sirila, kao i proizvodi na bazi tople čokolade i instant kafa, zainteresovali ruske distributere, koji vide perspektivu i obostranu korist daljom promocijom pomenutih srpskih proizvoda.

Stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske zajednice, koji će biti potpisan krajem oktobra, na osnovu kojeg dobijamo i nove trgovinske preferencijale i mogućnost bescarinskog izvoza proizvoda, trenutno izuzetih iz sporazuma, relaksiranje carinskih procedura, veterinarskih i fitosanitarnih zahteva, pružiće dodatni impuls daljem jačanju bilateralne trgovinske razmene i izvoza srpske hrane.

U Moskvi su od 24. do 27. septembra predstavljeni proizvodni programi sledećih srpskih kompanija iz prehrambenog sektora: PDM Agro Fruit, Pudarci, Zlatiborac, Beograd, Ćirić Agro MĐŽ, Titel, Fruvita, Beograd, Tastyland, Senta, Perun destilerija, Inđija, Stanteć, Beograd, Fruct Company, Udovice, Jugprom, Leskovac, Fruitica, Čantavir, MTM Sirela, Preljina, Dragulj, Subotica, SD Martonoš, Cold Prešok, Beograd, Frigo Vrelo, Gornje Kravarice.

Naredno predstavljanje srpskih prehrambenih i izvoznih potencijala na tržištu Ruske Federacije planirano je od 10. do 14. februara na najvećoj regionalnoj sajamskoj manifestaciji prehrambenih proizvoda „Prodekspo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar