U trendu

Srpske kompanije na Sajmu organske hrane ugovorile izvoz od preko 7 mil evra

NIRNBERG – Prve analize učešća kompanija iz Srbije na najvećem specijalizovanom Međunarodnom sajmu organske hrane „BIOFAĆ“, pokazuju da su domaće firme imale više od 400 sastanaka sa kupcima iz regiona, ali i iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Francuske i Holandije, a vrednost ugovorenih izvoznih poslova procenjuje se na preko sedan miliona evra.

Na sajmu, koji je od 14. do 17. februara održan u nemačkom gradu Nirnbergu, predstavljalo se dvanaest srpskih kompanija, i to „Menex“ iz Kruševca, „Ecoagri Serbia“ iz Bele Crkve, zatim „Master food“ iz Užica, „Frutorga“ iz Prokuplja, „Medino“ iz Krnjeva, „BMD“, „Drenovac“ i „Yugotrejd“ iz Arilja, kao i „Organik fruit trade“ iz Šapca, „ITN Group“ iz Beograda, „Agro-bis“ iz Blaca i „ES komerc“ iz Prijepolja, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije.

Predrag Mladenović iz kompanije „Ecoagri Serbia“ Bela Crkva koja proizvodi organsko brašno i pšenicu i 95 odsto proizvoda izvozi u Nemačku i Švajcarsku ističe da je ovogodišnji nastup bio jedan od najuspešnijih.

„Ostvarili smo konkretne rezultate, posebno kada je reč o brašnu gde nas očekuje saradnja sa partnerima iz Mađarske, Hrvatske, Grčke i Rumunije“, kaže Mladenović.

Direktor kompanije „Frutorga“ iz Prokuplja ističe da su na sajmu kroz razgovor sa partnerima ispitali tržište i saznali šta mogu da očekuju u ovoj sezoni.

„Sa nekim kompanijama već razgovaramo o saradnji, poslali smo uzorke na analizu i nadamo se da ćemo ostvariti saradnju u budućnosti“, rekao je Paunović.

U kompaniji „BMD“ Arilje, koja se bavi proizvodnjom suvih pečuraka, ističu značaj podrške Privredne komore Srbije i Švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO) u pripremi za sajam.

Posebno ističu seminare posvećene promociji proizvoda potencijalnim kupcima kao i radionicama o održivosti proizvodnje.

Direktorka te kompanije Dragana Maslar ističe da je nastup na sajmu bio prilika za uspostavljanje novih kontakata, i dodaje da su za srpske pečurke najviše su zainteresovani kupci iz Švajcarske, Italije, Češke, Nemačke, ali i Brazila.

Ovogodišnji nastup organizovan je pod sloganom „We speak organic – Organic product from Serbia – Tradition Transformed into Innovation“, a uz podršku podršku Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom „Serbia Organica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar