U trendu

Srpske kompanije na sajmu prehrambene industrije 'Prodekspo' u Moskvi

Privredna komora Srbija (PKS) saopštila je danas da je 13 kompanija iz Srbije predstavilo široku lepezu hrane i pića na medjunarodnom sajmu prehrambene industrije „Prodekspo 2022“, te da će ova manifestacija, koji se održava u Moskvi, domaćoj privredi doneti brojne zahteve za saradnju sa Rusijom i Zajednicom nezavisnih država (ZND).

„Posetiocima sajma i inostranim distributerima hrane i pića ponudjeni su domaći sirevi, kajmak i mlečni namazi, mesne preradjevine, kašice za decu, džemovi i voćni sokovi, kao i smrznuto i sušeno voće i povrće, konditorski proizvodi, vina i rakije“, navela je PKS.

Direktor Predstavništva PKS u Ruskoj Federaciji Dejan Delić istakao je da je sajam „Prodekspo“ važno mesto za susret domaćih kompanija koje već posluju na ruskom tržištu sa starim distributerima, novim dobavljačima i potencijalnim partnerima u cilju širenja izvoza na rusko tržište.

Domaće kompanije izlažu na sajmu do 11. februara u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije.

Na sajmu „Prodekspo“, u okviru nacionalnog paviljona Srbije, površine 156 metara kvadratnih, izvozne kapacitete predstavljaju Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Industrija mesa Topola, Fabrika dečje hrane Dobanovci, Vinarija Čoka PLUS, Masli, Zlatiborac, ITN Grup, Budimka, Mambikom agrar, BMN Malinas, NN-Tel, Simeks Original.

Potpredsednik kompanije „Simeks“ iz Subotice Goran Drača istakao je da je „Top Pelinkovac“ koji proizvodi ta kompanija dobio zlatnu medalju za kvalitet u kategoriji biljnih biter likera, kao i da su Vučije rakije od dunje i šljive nagradjene bronzanim medaljama.

Saopšteno je i da se nagradjivani sir, „brinza“ Mlekare Ub, nalazi se na policama marketa u Rusiji desetak godina, a prema rečima komercijalnog direktora mlekare Milana Cara, ta kompanije planira širenje izvozne palete proizvoda, pa će tamošnjim potrošačima ponuditi sirni namaz bez laktoze i kajmak iz Srbije.

Navedeno je i da je u Rusiji popularno i srpsko slatko, zimnica i prirodni sokovi.

Prema rečima rukovodioca Sektora za medjunarodnu trgovinu u kompaniji „Budimka“ Jelene Kalinić, ta kompanija ima upite za saradnju i iz bivših SSSR republika.

Krekeri sa semenkama i pirinčane galete, ruskim kupcima ponudilo je domaće preduzeća NN-Tel koje posluje i na tržištu Litvanije, Letonije, Belorusije, Poljske, a spremni su da izvoz iz Srbije prošire i na Rusiju.

Svake godine sajam u Moskvi poseti više od 70.000 posetilaca iz 110 zemalja, a ove godine na njemu učestvuje više od 2.600 izlagača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar