U trendu

Srpske poljoprivrednike očekuju veliki izazovi u prilagodjavanju tržištu

Direktor operacija i izvršni direktor Viktorija grupe (Victoria Group) Nikola Vujačić izjavio je danas da srpske poljoprivredne proizvodjače očekuju veliki izazovi u prilagodjavanju tržišnim uslovima usled velikog pada cena poljoprivrednih proizvoda na globalnom nivou.

„Moramo da naučimo da se ponašamo tržišno i tražimo komparativne prednosti i ulažemo u proizvodnju koja će biti bolja od konkurencije“, kazao je on na Biznis forumu na Kopaoniku.

Vujačić je ocenio da su komparativne prednosti Srbije u proizvodnji nekih vrsta voća kao što su jabuke i maline, kao i u organskoj proizvodnji, dok tih prednosti nema u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji.

„Ne postoji ni jedna industrija koja će opstati, ako ceo lanac u toj proizvodnji nije konkurentan i održiv“, kazao je on.

Vujačić je dodao da je trenutno surova tržišna utakmica na globalnom tržištu, a pogotovo u poljoprivrednoj proizvodnji i da srpski proizvodjači teško da mogu da budu konkurentni u situaciji kada druge zemlje daju veće podsticaje toj privrednoj grani.

On je naveo primer da susedna Hrvatska daje podsticaje poljoprivrednicima od oko 300 pa do 700 evra po hektaru.

Viktorija grupa, prema njegovim rečima je jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji koja godišnje od izvoza ima neto prihod od 200 miliona evra.

On je dodao i da ta kompanija značajno finasira poljoprivredne proizvodjače sa kojima saradjuje i otkupljuje njihovu robu,ali da na sreću u poslednje vreme i banke daju povoljne pozajmice za poljoprivrednu proizvodnju.

Kako je kazao, ranije je Viktorija grupa, za finasiranje poljoprivrednih proizvodjača izdvajala i više od 120 miliona evra, a sada je to palo na trećinu.

On je naveo i da su poljoprivredne zadruge velika šansa za rast poljoprivredne proizvodnje, ali da su sada u Srbiji zadruge sve drugo nego ono čime bi trebalo da se bave i više liče na privatna preduzeća.

Vujačić je istakao i da na poslovanje kompanija koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i izvoze, u velikoj meri utiče kurs evra i dolara, i da bi vlasti u zemlji trebalo da razmisle o tome kako da se na najbolji način pomogne tom sektoru da ne bude toliko zavistan od odnosa svetskih valuta.

On je pohvalio rešenja u novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ali je ocenio da bi bilo bolje da se lokalnim samoupravama uvede obaveza da izdaju zemljište u državnom vlasništvu investitorima koji žele da ga uzmu u zakup.

Državni sekretar u Ministastvu poljoprivrede Danilo Golubović je kazao da Srbija ispunjava uslove za početatak IPARD predpristupnih fondova EU namenjenih poljoprivredi.

On je naglasio da je jedan od uslova EU za korišćenje tih fondova i osposobljavanje Uprave za agrarna plaćanja i zapošljavanje 103 ljudi.

Golubović je podsetio da je već raspisan konkurs za zapošljavanje 43 radnika, dodavši da se za ta radna mesta prijavilo 2.500 ljudi.

„Do kraja godine biće obezbedjeni uslovi za konkurisanje za korišćenje tih IPARD sredstava, jer će do tada biti raspisani konkursi za zapošljavanje preostalih radnika u Upravu za agrarna plaćanja što je uslov EU“, kazao je Golubović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.