U trendu

Srpski i kineski zvaničnici: Razvoj Železare doprineće privrednom rastu Srbije

Kineski predsednik Si Djinping, srpski zvaničnici i predsednik kompanije Hestil, ocenili su danas da će rad i razvoj Železare Smederevo doprineti povećanju zaposlenostii, ali uticati i na ukupan privredni rast Srbije.

Si Djinping je na svečanosti u Železari Smederevu rekao da je Kina spremna da unapredjuje odnose sa Srbijom u svim oblastima i da se narod Kine zalaže za put zajedničkog prosperiteta, kao i unapredjenje saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope, a da će Srbija imati važnu ulogu u tome.

„Podržaću ovaj projekat sa Železarom Smederevo i daću maksimalnu podršku za zajednički uspeh, jer sam video da očekujete uspešnu saradnju“, kazao je Djinping i naglasio da je kineskim saradnicima dao naredbu da održe svoje obećanje.

Kineski predsednik je naveo i da dve zemlje veže tredicionalno dobro prijateljstvo i da taj odnos u narednom periodu treba da se podiže na još viši nivo, što je i cilj njegove posete Srbiji.

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uveren da će proizvodnja u Železari Smederevo doprineti razvoju ne samo tog grada, već i cele Srbije.

„Mi ćemo ove godine da budemo vodeći u regionu po svom rastu, a taj rast će sledeće godine biti i veći zahvaljujući proizvodnji u smederevskom pogonu i vama zaposlenima u Železari“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je mnogo truda i energije uloženo u budućnost Železare i da se od nje nije odustajalo čak ni onda kada su svi smatrali da treba da bude zatvorena.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da bi Srbija zahvaljujući proizvodnim kapacitetima, sposobnim i vrednim radnicima, povoljnom poslovnom ambijentu, geografskoj poziciji i evropskoj perspektivi mogla da bude temelj na kome će Kina graditi svoju poziciju u Evropi.

„Svojim proizvodnim kapacitetima, sposobnim i vrednim radnicima, povoljnim poslovnim ambijentom, geografskom pozicijom i evropskom perspektivom, Srbija bi mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi“, rekao je Nikolić.

Predsednik kineske kompanije Hestil koja je u aprilu kupila smedrevsku Železaru za 46 miliona evra, Ju Jong rekao je da će ta kompanija u potpunosti koristiti svoje prednosti u tehnologiji, ekologiji, kao i prodajnu mrežu i da će vrednim radom Železaru Smederevo učiniti najkonkurentnijom u Evropi.

„Hestil sigurno neće izneveriti očekivanje dva predsedika (Srbije i Kine) kao ni nade svih zaposlenih. Mi imamo odlučnost da oživimo najveću srpsku železaru i verujemo u naš zajednički uspeh“, rekao je Ju Jong tokom posete predsednika Kine Si Djinpinga smederevskoj Železari.

Predsednici Srbije i Kine i mandatar Srbije, nakon govora ispred smederevske Železare posetili su halu Tople valjaonice i menze u krugu fabrike, a zatim je u vili Zlatni breg kod Smedereva organizovan prijem. Kineski predsednik je pre posete Železari položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Na svečanosti ispred Železare u Smederevu danas se okupilo više hiljada zaposlenih i gradjana, kao i predstavnika dva sindikata metalaca koji su nosili slike premijera Srbije Vučića i transparente na kojima je pisalo „Hvala što ste verovali u nas“, „Hvala što ste došli“, „Dobar početak bolje budućnosti“.

Okupljeni su nosili i zastavice Srbije i Kine, a bilo je i transparenata ispisanih na kineskom jeziku.

Svečanosti su prisustvovali ministri u tehničkoj Vladi Srbije, guverner Narodne banke Srbije Jorgovaka Tabaković i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kineske predsednik Si Djinping današnjom posetom smederevskoj Železari završava trodnevnu posetu Srbiji tokom koje su potpisana 22 sporazuma o saradnji dve zemlje u nizu oblasti.

Vlada Srbije je 18. aprila potpisala s Hestilom koji je jedini dao ponudu, ugovor o prodaji imovine Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra, a tada je bilo najavljeno da će preuzimanje Železare biti završeno u junu.

Hestil planira da u Železaru investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Hestil je najveći proizvodjač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona i zapošljava u svetu više od 120.000 radnika.

Grupa poseduje 37 visokih peći, medju kojima 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Poslovni prihodi te grupacije iznosili su 43,7 milijardi dolara u 2015. godini, a ukupna njena sredstva su bila 53 milijarde dolara.

Železara Smederevo je od 2012. u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju es stila koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da pravi gubitke. U proteklih godinu dana njom je upravljala holandska kompanija HPK inženjering.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.