najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šta bi 13 milijardi evra poreza od “Epla” značilo Irskoj?

Iznos od 13 milijardi evra koji je Evropska komisija naložila američkoj kompaniji “Epl” da plati na ime neplaćenog poreza je čak 40 puta veći u odnosu na prethodni slični slučaj u kojem je Komisija po istom osnovu naložila jednoj kompaniji povrat porez.

Trinaest milijardi evra izgleda kao ogromna suma novca za bilo koju državu, ali je za Republiku Irsku, koja je sa 4,6 miliona stanovnika jedna od najmanjih članica Evropske unije, taj iznos gotovo nepojmljiv, ocenjuje agencija AP.

Ako “Epl” na kraju plati Irskoj taj novac, to će biti jednako 2.825 evra po stanovniku.

Kad bi taj novac legao u irski budžet, u potpunosti bi izbrisao deficit te zemlje u 2016. godini i budžet bi bio u plusu po prvi put u poslednjih deset godina.

Rastuća irska privreda već sad beleži brzi rast ubiranja poreza od zaposlenih, poreza na promet i poreza od oko 1.000 kompanija koje imaju baze u Irskoj.

Prošle godine je Irska zabeležila rashode od oko 48,5 milijardi evra, od čega oko 13 milijardi evra na zdravstvo, što je jednako iznosu koji zvanični Dablin sada treba da traži od “Epla” na ime zaostalih poreza, ali je Irska imala i deficit od gotovo pet milijardi evra.

Evropska unija je danas saopštila da je Irska nezakonito odobrila američkoj kompaniji “Epl” poreske olakšice u iznosu od 13 milijardi evra i naložila zvaničnom Dablinu da povrati od te kompanije neplaćeni porez, plus kamate.

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager je tim povodom izjavila da “države članice ne mogu da odobre poreske olakšice odabranim kompanijama. To je protivno propisima EU o državnoj pomoći”.

Vestager je navela da je trogodišnja istraga pokazala da je Irska odobravala velikodušne poreske olakšice “Eplu” tokom niza godina, tako da je korporativni porez koji je ta kompanija plaćala na svoj profit ostvaren u Evropi pao sa jedan odsto iz 2003. godine na samo 0,005 odsto 2014. godine.

Evropska komisija je saopštila da “Irska sada mora da povrati neplaćeni porez od “Epla” za period od 2003. do 2014. u iznosu od 13 milijardi evra plus kamate”.

Irska vlada je na to reagovala saopštenjem u kojem je negirala da je američkom proizvođaču “ajfona” i drugih elektroničkih proizvoda, kompjuterskog softvera i onlajn usluga odobrila povoljan fiskalni tretman.

“Irska i dalje tvrdi da je u ovom slučaju plaćen čitav iznos poreza i da nije bilo državne pomoći. Irska ne sklapa dogovore sa poreskim obveznicima”, navodi se u saopštenju vlade u Dablinu.

Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije.

“Važno je da pošaljemo snažnu poruku da je Irska i dalje atraktivna i stabilna lokacija za dugoročne i značajne investicije. “Epl” posluje u Irskoj još od osamdesetih godina prošlog veka i zapošljava više hiljada ljudi u gradu Korku”, istakao je Nunan.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike