U trendu

Šta će biti sa svetskom ekonomijom ako kriptovalute postanu stvarnost? (video)

-Ako kriptovalute zamene dolar, evro, rublju, franak, juan, dinar itd, šta će se desiti sa Čajnezerima? Kinezi dugo dugo drže juan potcenjen da bi imali konkurentnu privredu i da bi mogli da izvoze na veliko. Druge valute su uglavnom na valutnom tržištu i vrednost im skače i pada u zavisnosti od tržišnih mehanizama (ne zanemarujem uticaj centralnih banaka, ali je činjenica da su ostale valute daleko od kontrole koju kineska centralna banka ima nad potcenjenošću juana.

Kriptovalute će, ako zažive, imati isključivo tržišnu vrednost i niko neće moći da utiče na njihovu snagu osim njegovog veličanstva – tržišta (neko bi to možda nazvao „nevidljiva ruka“).

Pročitali smo da će dolar i evro propasti zbog kriptovaluta. Ali ako valuta propadne, privreda koja pređe sa dolara i evra na kritpovalutu ostaće da funkcioniše manje-više jednako.

A kako će Kina funkcionisati kad više ne bude mogla da stimuliše svoju privredu potcenjenim juanom, već će i u Kinu doći nevidljiva ruka Adama Smita? (Alter_Ego_)

-Kineska ekonomija je ubedljivo najbrže rastuća u svetu. A njih, kao i Rusiju, ove kripto (fiktivne) valute ne interesuju. Pored toga, Rusija i Kina ubrzano sve rezerve USD pretvaraju u zlato. Kako USD nema zlatnu podlogu…(skura58)

-Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro najavio je kreiranje nove kripto valute kojom će nastojati da olakša ekonomsku krizu u zemlji.

Nova kriptovaluta će se zvati „petro“ i biće bazirana na naftnim rezervama.

Pratim vec 7-8 meseci sve oko kriptovaluta. Lično Putin je skoro najavio rusku državnu kriptovalutu, a imao je sastanke i sa Vitalikom Buterinom, kreatorom ethereuma, bilo je najava se da bi ruska država mogli podržati ethereum itd. Bilo je i najava legalizacije svih kriptovalua, a Ruska vlada je spominjala i poseban porez od 15% uz koji bi se kriptovalute, ako se ne može dokazati njihovo poreklo, mogle zameniti u fiat valute, tako da nije tačna tvrdnja da Ruse ne zanimaju kriptovalute.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je zeleno svjetlo za izdavanje vlastite verzije kriptovalute koja će se zvati KriptoRublja. Dogovorio je ovo na sastanku s ministrom komunikacija Nikolajem Nikiforovom iza zatvorenih vrata. Digitalnu valutu će u potpunosti nadzirati vlada i neće biti dozvoljeno „rudarenje“.

„Pokrećemo KriptoRublju iz jednostavnog razloga: ako mi to ne uradimo, učiniće naši susedi iz Euroazijske ekonomske zajednice za dva meseca“, rekao je Nikiforov.

Sve finansijske operacije koje budu uključivale ovu kriptovalutu biće oporezovane. Porez će se primjenjivati i na bilo koju dobit koju će vlasnik kriptovalute imati kroz razliku između kupovne i prodajne cijene. Porez će se primenjivati na bilo koju dobit koju će vlasnik kriptovalute imati kroz razliku između kupovne i prodajne cene.

„Kada kupujete ili prodajete KriptoRublju naplatiće se 13 odsto poreza. Ako vlasnik iz nekog razloga ne može objasniti poreklo kriptovalute koju ima, a želi da je pretvori u rublje, biće mu uzeto 13 odsto od ukupne sume“, rekao je ministar. (KeyserSöze)

Napišite i Vi šta mislite o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar