najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šta će Fijat reći Vučiću?

Uprkos najavljenom smanjenju proizvodnje i otpuštanju radnika u kragujevačkoj fabrici, “nema šansi da će Fijat u dogledno vreme da napusti Srbiju”, piše list “Danas”, pozivajući se na krugove bliske top menadžmentu Grupacije Fijat Krajsler automobili u Torinu (FCA).

Taj stav poslovodstva, tvrde izvori lista, premijeru Aleksandru Vučiću koji će sutra otputovati u sedište Grupacije, preneće drugi čovek kompanije FCA, Alfredo Altavila.

“Šta bi, pored čvrstih uveravanja da Fijat ostaje ovde, Vučić danas još mogao da čuje u Torinu? Najpre to da u dugoročnijim planovima kompanija predviđa proizvodnju još jednog modela u Kragujevcu, čemu će da prethodi redizajn ‘fijata 500L’, na čemu se, inače, već duže radi”, navodi “Danas”.

Sa izmenjenim likom “veliki fića” bi na svetskim tržištima trebalo da se pojavi dogodine.

Vučić bi, s druge strane, mogao da ponudi Altavili da država Srbija, kao suvlasnik u FCA Srbija, finansijski učestvuje u osvajanju novog modela automobila planiranog za pogone kragujevačke fabrike.

Delimična obaveza države je da kod novog modela finansijski učestvuje u izradi alata i eventualne nabavke dodatne opreme, a ne i u finansiranju osvajanja i marketinškoj promociji tog modela, što je poduhvat “težak” oko milijardu evra i u potpunoj je nadležnosti centrale Fijata.

Ipak, ukoliko zbog upošljavanja kragujevačke fabrike, projektovane za 300.000 vozila godišnje i dovođenja novih Fijatovih dobavljača u Srbiju, takav dogovor sutra bude postignut, onda bi država, srazmerno svom udelu, trebalo da odreši kesu za nekih 300 miliona evra.

Ukoliko Srbija taj novac nema, novi model će u Kragujevac da stigne kad u centrali Fijata procene da je za to došlo vreme, piše beogradski list.

Ali, zato će se u Torinu najverovatnije razgovarati o ugovornim obavezama koje Srbija nije ispunila – izgradnji auto-puta od Kragujevca do Koridora 10, modernizaciji dela lokalne pruge do uključenja na liniju Beograd – Bar, navodi “Danas”.

Ono što Vučić sutra u Torinu neće da čuje, je da bi menadžment FCA mogao da povuče odluku o ukidanju jedne od tri proizvodne smene i otpuštanju 900 od oko 3.200 kragujevačkih radnika, što će da izazove otkaze za još 600 ljudi iz kooperantskih firmi Manjeti mareli, DŽonsom kontrol, Sidžit i PMC, piše “Danas”.

Ta odluka je, zbog slabijeg plasmana “fijata 500L”, pre svega na američkom tržištu, i svođenja proizvodnje na 75.000 automobila godišnje – neopoziva.

Inače, prijavljivanje zaposlenih za dobrovoljni odlazak iz fabrike počelo je još u ponedeljak i trajaće, kao što je naš list već najavio, najverovatnije do 8. jula, a prvi presek, kada će biti objavljeno koliko radnika je spremno da napusti firmu, očekuje se krajem ove nedelje.

“Danas” navodi da će, ukoliko se do 8. jula za odlazak iz fabrike ne prijavi predviđen broj radnika, u FCA Srbija biti napravljeni spiskovi tehnološkog viška. Ali, oni koji se tu budu našli, moći će da računaju samo na zakonom propisanu otpremninu, koja je mnogo manja od sadašnje ponude.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike