U trendu

Stabilna finansijska situacija rezultat odgovorne politike

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali kaže da su mnogi bili skeptični prema reformama u Srbiji, ali da se odgovornom politikom ide putem koji obezbeđuje stabilnu finansijsku situaciju, te da u prilog tome govori podatak da je u prvih šest meseci ostvaren rast BDP-a od 4,5 odsto i suficit u budžetu od 49,1 milijardu dinara.

Izbegnut je, kako je rekao za tv Pink, grčki scenario, jer je Srbija 2013. godine bila pred bankrotom. Danas se redovno isplaćuju sve obaveze što se tiče rata za kredite i kamate, Srbija ima suficit u budžetu, stabilan kurs i inflaciju pod kontrolom.

„To nam daje osnovu da se povećaju plate u javnom sektoru i penzije. Mi ćemo do kraja godine ukinuti zakon o privremenom umanjenju penzija“, rekao je Mali i dodao da će se u septermbru nakon dolaska delegacije MMF-a znati koliko će biti povećanje plata i penzija.

On je naglasio da je najteži deo reformi iza nas, ali da mora još mnogo toga da se uradi. Rast se beleži , kako je naglasio, u svakoj privrednoj grani – za 25 odsto u građevinskoj industriji, poljoprivreda oko 11 odsto, turizam oko 12 odsto, IT oko 30 odsto.

Ministar podseća da je udeo javnog duga u BDP-u 2013. godine bio veći od 70 odsto – skoro 80 odsto, a da je danas 59,6 odsto i da je cilj da se „spusti“ ispod 50 odsto.

„Po pitanju rasta smo među top tri zemlje u Evropi, a i što se tiče udela javnog duga tu smo bolji od mnogih zemalja EU. To nam daje za pravo da nastavimo sa istom politikom“, rekao je ministar.

Mali je dodao da Srbija redovno izmiruje sve svoje obaveze i da novca ima za isplatu rata kredita.

„U decembru nas očekuje isplata velike tranše od milijardu dolara spoljnog duga i, ako se ne varam, još milijardu nas čeka u februru naredne godine. Novca imamo, nismo oni koji se olako zadužuju“, naglasio je on.

Govoreći o nezaposlenosti u Srbiji, ministar je rekao da je i tu napravljen ogroman pomak i da je stopa nezaposlenosti smanjena sa 25,9 odsto na današnjih 13 do 14 odsto.

„Naša strategija je bilo da ljudi bez posla nađu posao, a sada idemo na to da im se povećaju primanja. Prosečna plata u maju bila je 426 evra“, podsetio je on i dodao da je sada najveći izazov da se održi visoka stopa rasta.

Govoreći o misiji MMF-a, on je rekao da je prisustvo fonda veoma važno za nas i da Srbija sada nema finansijski aranžman, već da je to savetodavna podrška.

„Ta savetodavna podrska je važna za dalji rad na ubrzanju stope rasta, rad na reformi javnih institucija kako se ne bi desilo da mnogo brže rastemo nego što mogu pojedine institucije da podrže“, naglasio je on.

Dodaje da se traži resenje za velike sisteme poput RTB Bor, Azotare i nada se da će uskoro i to biti rešeno kao sto je reseno za Železaru Smederevo.

„Za Železaru mesečno smo iz budžeta izdvajali 10 miliona dolara kako bi pokrivali troskove. Danas nemamo tih troskova, osigurali smo radna mesta za 5.000 ljudi, a Železara je najveći izvoznik iz Srbije“, pojasnio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.