U trendu

Stabilnost i ekonomske reforme cilj u 2016. godini

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je cilj Srbije da u 2016. godini održi mir i stabilnost i da nastavi sa sprovodjenjem ekonomskih reformi.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da zemlju u 2016. godini očekuje mnogo napora i truda i teške reforme, ali da će tekuća godina biti „neuporedivo uspešnija i nešto lakša nego prethodne“.

On je dodao da je cilj da se očuva mir i stabilnost u Srbiji i, koliko je to god moguće, i u regionu.

„Danas imamo ne lake odnose u regionu, nikada nisu ni bili jednostavni, ali ne lake ni u Evropi i komplikovane u svetu. U takvim uslovima Srbija mora da sačuva mir i stabilnost i mogućnost za dalji ekonomski razvoj“, rekao je Vučić.

Premijer je najavio da će, počevši od sledeće nedelje, početi obilazak svih škola, bolnica i domova zdravlja u Srbiji, kako bi se utvrdilo stanje i isplanirali radovi na sanaciji.

„Ove godine ćemo oko 1.000 škola, bolnica i domova zdravlja da obnovimo, u većoj ili manjoj meri. Neće to biti samo farbanje i krečenje. Ljudi će imati prilike da vide kako država može da potroši novac kada ga ima“, rekao je Vučić.

On je, takodje, najavio otvaranje ali i završetak brojnih infrastrukturnih radova koji su počeli u prethodnom periodu, poput mosta kod Ostružnice, železničke stanice Prokop u Begradu, autoputa na Koridoru 10 i puta izmedju Liga i Preljine.

Dodao je da će u prvih šest meseci 2016. godine biti znatno više stranih investicija nego ranije i da će biti otvoreno više fabrika u kojima će ukupno biti zaposleno oko 12.000 ljudi, a da je država predvidela oko 1,5 milijardi za podsticanje preduzetništva.

Vučić je izjavio da u 2016. godini mora još mnogo toga da se uradi na planu ekonomskih reformi,pre svega u restrukturanju nekoliko javnih preduzeća.

On je najavio da će uskoro biti usvojen poslovni plan Elektroprivrede Srbije, čime će biti zadovoljena Svetska banka koja finansijski podržava reformu restrukturiranja tog preduzeća, kao i Puteva Srbije, Koridora Srbija, Železnice i Srbijagasa.

Vučić je kazao da će početkom marta u Srbiju doći potrpedsednik Svetske banke, a tokom godine i predsednik te institucije, kako bi proverili šta je uradjeno na planu reformi javnih preduzeća i privatizaciji 

On je dodao da očekuje da do kraja maja bude postignut dovor s kineskom kompanijom HBIS o Železari Smederevo i da i, ako se to dogodi, rast BDP-a Srbije u ovoj godini mogao da bude 2,5 odsto, a u 2017. godini i preko četiri odsto.

U budžet Srbije, prema rečima Vučića, u januaru su tri telekomunikacione kompanije uplatili 13,1 milijardu dinara za digitalnu frekvenciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar