U trendu

Stada i Hemofarm ostaju u nemačkom vlasništvu

Akcionari nemačke Štada grupe, u okviru koje posluje i srpski Hemofarm, nisu do isteka pregovaračkog roka prihvatili ponudu konzorcijuma dva investiciona fonda Bain Capital i Cinven o preuzimaju akcija, saopštila je danas ta kompanija.

Kako se navodi, za prihvatanje ponude obezbedjeno je 65,52 odsto akcija, čime nije ostvaren minimalni prag prihvatanja od 67,5 posto akcija na koje je ponudjač, nakon korekcije sa početnih 75 odsto akcija, bio spreman.

Ističući da Štada poštuje ovakvu odluku akcionara i da je vidi kao mandat da još snažnije krene u dalji razvoj i rast, predsednik Upravnog odbora Štada grupe Matijas Videnfels (Matthias Wiedenfels) rekao je da ovu odluku vidi i kao znak poverenja i sposobnosti koje su iskazali akcionari Štada grupe.

„Sada će STADA grupa, a sa njom i Hemofarm kao najveći proizvodjač i poslodavac u grupi, udvostručiti svoje napore da ostvari održivi profitabilni rast i da na duže staze poveća svoju vrednost“, rekao je generalni direktor Hemofarma i potpredsednik STADA grupe za jugoistočnu Evropu Ronald Zeliger (Seeliger).

On je rekao da to znači da će Štada nastaviti da se prilagodjava i da bliže integriše svoje poslovne jedinice u svim regionima.

„Mi u Hemofarmu, koji smo ključno preimućstvo Štada grupe, moramo da ostanemo na čelu te promene“, rekao je Zeliger.

Štada je saopštila i da kraj pregovora i konačna odluka akcionara neće imati uticaja na ciljeve rasta za tekuću finansijsku godinu, kao ni na planove za period od naredne dve godine.

Očekivani rezultati prodaje za ovu godinu, kako navode, kreću se od 2.280 do 2.350 milijardi evra, a za 2019. od čak 2.650 do 2.700 milijardi evra. Očekivani prihod na nivou grupe kreće se od 250 do 270 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.