U trendu

Staklari neće biti isključeni ni struja ni gas

Fabrika stakla iz Paraćina nastaviće da dobija struju i gas pošto je otplatila deo duga za gas od 260 miliona dinara, rezultat je današnjeg sastanka predstavnika poslovodstva i sindikata fabrike i ministarstava privrede i energetike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, na sastanku kojem su prisustvovali ministri privrede i rudarstva i energetike Željko Sertić i Aleksandar Antić, konstatovano je da je Staklara uplatila utuženi iznos duga Srbijagasu, čime su se ispunili uslovi da Staklara nastavi poslovanje.

„Ostali deo duga paraćinska kompanija regulisaće reprogramom, kako je dogovoreno nedavno potpisanim memorandumom u Vladi Srbije, iz tekućeg poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Poslovodstvo Staklare obavezalo se da će, u dinamici dogovorenoj sa EPS Snabdevanjem, otplatiti i deo duga za struju, dodaje se.

U saopštenju Ministarstva privrede nije navedeno koji su dogovoreni rokovi za isplatu dugovanja.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Agencije za privatizaciju, kako bi se rešile pravne prepreke za prenos sopstvenih akcija „Staklare“ na preduzeće.

Staklara u Paraćinu za struju duguje oko 250 miliona, a za gas je dugovala 700 miliona dinara.

Elektroprivreda Srbije je nekoliko puta odlagala isključenje struje toj fabrici, nakon dogovora sa rukovodstvom preduzeća o izmirenju dela duga.

Poslednje obećanje rukovodstva Staklare bilo je da će dugovi sa struju i gas biti isplaćeni između 10. i 15. septembra.

Kupac Staklare, Cvetan Vasilev, vlasnik bugarske korporacije „Glas industri“, od 2012. godine u tu fabriku je uložio 118 miliona dinara, a prestao je da ulaže kad su počeli finansijski problemi i deset meseci nije plaćao dug.

Staklara ima 850 zaposlenih, a nakon prve najave isključenja struje i gasa u Paraćinu je bilo protesta sindikata i nevladinih organizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar