U trendu

Stamatović: Obustaviti poklanjanje prirodnih resursa multinacionalnim kompanijama

Predsednik Incijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović danas je zatražio da se u Srbiji obustavi „poklanjanje prirodnih resursa multinacionalnim kompanijama“.

„Niko nema pravo da uništava našu životnu sredinu, odnosi nam sirovine, pljačka državu i pretvara srpski narod u obespravljeno roblje“, naveo je Stamatović u saopštenju.

On je istakao da je dokaz da „naprednjački nenarodni režim olako od Srbije stvara koloniju i, po život i zdravlje ljudi, opasnu deponiju otpada“ to što strancima prepuštaju ogromne i neprocenjive rezerve litijuma – jadarita, od oko 227 miliona tona u Jadarskom basenu, na području Loznice, koje zadovoljavaju 90 odsto evropskih i 20 odsto svetskih potreba za tim mineralom.

Istraživanja na tom nalazištu sprovodi medjunarodna kompanija Rio Tinto, a Stamatović smatra da je Jadarski basen, sa količinama i sadržajem litijuma i bora u rudi, jedno od najznačajnijih nalazišta u svetu i da takav prirodni potencijal ni po koju cenu ne sme da bude prepušten stranim investitorima.

On je kazao da to „nije jedini primer modernog kolonijalizma i pohoda lovaca na blago po zapadnoj Srbiji“, i da je u sličnoj situaciji, pre nekoliko godina, samo zahvaljujući harizmi Emira Kusturice, sprečeno da „potecijalni investitori“
na Mokroj gori krenu u ispitivanje, a potom i eksploataciju rude nikla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.