U trendu

Stamatović: Proglašenje Zlatibora prirodnim dobrom je demonstracija sile naprednjačke vlasti

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović izjavio je danas da je odluka ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da se Zlatibor proglasi prirodnim dobrom i zaustavi izgradnju gondole „demonstracija sile naprednjačke vlasti“.

On je agenciji Beta rekao da ministarka može da donese uredbu o proglašenju Zlatibora za park prirode ako želi haos u Srbiji.

„Na dan kada Vlada bude raspravljala o ovoj antisrpskoj, rušilačkoj ideji promoterke trilaterale u Srbiji pozvaću predstavnike političkih stranaka, računajući i partije vladajuće koalicije, prijateljske ambasade, ali i gradjane Srbije da se ispred zgrade Vlade okupe i iznesu svoj stav o toj suludoj nameri“, rekao je Stamatović.

Dodao je da ne zna šta Mihajlović planira, „da li da pravnim nasiljem, parkom prirode proglasi deo ili ceo Zlatibor“.

„Ministarka nije poslala opštini granice i zone planirane zaštite tako da ne znamo njene namere“, rekao je Stamatović.

Ranije se, prema njegovim rečima, pominjalo da se planira da se parkom proglasi deo oko reka Uvac i Katušnica.

Dodao je da Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture namerava da parkom proglasi deo „gde žive pošteni Zlatiborci, ali ne i na delu od 2.213 hektara koje je to ministarstvo poklonilo privatnom vlasniku, a što onemogućava gradnju turističke gondole“.

Mihajlović, prema njegovim rečima, „hoće da poništi izbore u Čajetini i reketira investitore koji su došli i grade legalno prema planovima razvoja opštine“.

„Kako je moguće da se baš danas ministarka setila da se bavi pitanjem porekla novca u sektoru gradjevinarstva, a nikad nije govorila o sumnjivim investitorima koji godinama ulažu i grade širom Srbije, a ponajviše u Beogradu“, upitao je Stamatović.

Ti investitori, kako je naveo, su ili „bliski aktuelnoj vlasti i rade za njene interese za razliku od Zlatiboraca koji poštuju red, rad i zakon i uprkos svim pritiscima štite državnu imovinu od te iste vlasti“.

„Nije Zorani Mihajlović babo u amanet ostavio Zlatibor kao njenu prćiju da bi mogla da poklanja 2.213 hektara državnog zemljišta privatnim licima, uključujući i prirodna dobra, medju kojima su i Ribničko jezero i jezero u centru Zlatibora“, naveo je Stamatović.

Mihajlović je ranije danas novinarima rekla da će uskoro biti usvojena uredba kojom će Zlatibor postati prirodno dobro, a cilj je da se kontroliše nelegalna gradnja na toj planini.

Ona je rekla da se radi na izmenama i dopunama zakona o pranju novca i da se na Zlatiboru novac pere upravo u sektoru gradjevinarstva.

Opština Čajetina zatražila je od Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gradjevinsku dozvolu za gradnju gondole (panoramske žičare) od podnožja do vrha Tornika, a resorno ministarstvo tvrdi da će Čajetina dobiti dozvolu za izgradnju žičare kada podnese potrebna dokumenta.

Izgradnja gondole započela je radnom akcijom bez dozvole početkom februara ove godine, a nastavljena 1. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar