U trendu

Stamatović: Puna podrška srpskim poljoprivrednicima

Inicijativni odbor pokreta Zdrava Srbija (ZS) izrazio je danas punu podršku srpskim poljoprovrednicima i malinarima koji su, kako je saopšteno, za petak, 7. jul najavili blokadu Srbije zbog „ponižavajućih“ cena otkupa maline.

Kako je naveo predsednik Inicijativnog odbora te stranke Milan Stamatović, „ponižavajuće“ niske cene malina rezultat su „kabadahijskog udruženog poduhvata Vlade i njenih hladnjačara monopolista“ dodajući da su i vojvodjanski poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom pšenice.

On je podsetio da se vlast obavezala da, i pre ulaska u EU, izjednači prava kupovine zemlje stranih i domaćih fizičkih i pravnih lica i zatražio da Srbija, po ugledu na Madjarsku, referendumom zaštitili svoje zemljište.

U Vojvodini, prema podacima koje je iznela ZS, oko 10.000 hektara zemljišta već poseduju hrvatski biznizmeni, jedna irska kompanija 13.000 hektara obradive zemlje, a jedna mađarska oko 3.000, dok trojica srpskih tajkuna „bliskih režimu“ imaju u vlasništvu 50.000 hektara, a u zakupu još 20.000.

On je upozorio srpske vlasti da se ne igraju sa svojim građanima i da ne izbegavaju neposredno referendumsko izjašnjavanje o tom pitanju, kao što se, kako se navodi, odlaže izjašnjavanje o ulasku u EU, NATO ili referendum o Briselskom sporazumu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.