U trendu

Stanarina samo 50 evra a nema ljudi: Gradonačelnik ovog mesta nudi 2.000 evra svakom ko se doseli

Gradonačelnik italijanskog sela Bormida je, u želji da spreči da ovo planinsko mesto bude napušteno, ponudio 2.000 evra svakom ko se tamo doseli.

Selo Bormida nalazi se u planinskoj regiji Liguria na severozapadu Italije i trenutno ima 394 stanovnika. Broj stanovnika drastično je smanjen poslednjih godina jer mladi, u potrazi za poslom, odlaze u obližnje gradove.

Gradonačelnik Danijel Galiano pokrenuo je inicijativu na Fejsbuku. Pojedinosti o ovoj ponudi treba da odobri lokalno veće, a ako inicijativa prođe već od sledeće godine će svaki novi stanovnik Bormide dobiti 2.000 evra, a mesečni iznos nekretnine plaćaće samo 50 evra.

„Svi su dobrodošli da dođu i da žive ovde. Mi smo mala zajednica na planinskom području ali nedaleko od mora. To je zdrav stil života, vazduh je veoma čist“, rekao je lokalni stanovnik koji je želeo da ostane anoniman.

Galiano je zadovoljan zbog interesa potencijalnih novih stanovnika. Neki su rekli da će odustati od novčanog poklona u zamenu za posao u gradu. Postavlja se i pitanje kakav je život u Bormidi.

„Ovde nema mnogo posla. Ali život je tako jednostavan i prirodan jer imamo šume, koze, crkvu i dobru hranu. Život bi svakako bio bez stresa“, rekao je voditelj jednog od četiri restorana u gradu, a prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.