Standard i Pur proglasio Venecuelu delimično nesposobnom da vraća dugove

Bonitetska agencija Standard i Pur (S&P) Global rejtings objavila je danas da je proglasila da je Venecuela delimično nesposobna da otplati svoj dug kada nije uspela da vrati dospelih 200 miliona dolara.

Ova agencija je prva koja je proglasila da je ta zemlja na ivici bankrota, u delimičnoj nemogućnosti da servisira svoj dug.

Standard i Pur je saopštio da je doneo odluku juče posle isteka grejs perioda od 30 dana za izmirenje dospelih 200 miliona dolara duga. Agencija je ovo odlučila nekoliko sati posle dva sastanka sa kreditorima juče u Karakasu i Njujorku.

Agencija je navela da je smanjila ocenu za dugoročne hartije od vrednosti u devizama, koja je sada SD, odnosno parcijalna nemogućnost otplate. Ona je već početkom meseca smanjila rejting Venecuele očekujući da zemlja verovatno neće biti u stanju da otplati dospele dugove.

Rizik za Venecuelu, nekada najbogatiju zemlju latinske Amerike je da bude odsečena od tržišta, kao i njena naftna grupa PDVSA, i da bude suočena sa sudskim gonjenjem i zaplenom imovine i filijala u inostranstvu.

Venecuela je pogodjena padom cene nafte i želi da restrukturira svoj spoljni dug procenjen na 150 milijardi dolara jer sada nema više od 9,7 milijardi dolara rezervi a treba da vrati najmanje 1,47 milijardu do kraja godine, a zatim osam milijardi 2018. godine.

Objava Standard i Pura usledila je nekoliko sati posle sastanka medjunarodnih kreditora s vlastima u Karakasu koji se završio bez dogovora ali sa obećanjem da će se uskoro ponovo sastati. Vlada Venecuele je ocenila da je sastanak uspeo a kreditori su izašli razočarani.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike