U trendu

Stiže kriza, mnogo, mnogo gora

BEOGRAD – Deceniju posle globalne finansijske krize, svet se suočava s još većom, mnogo gorom, upozoravaju ekonomisti.

Da će taj sledeći udar biti veći od onog u 2008. godine, upozorava na desetegodišnjicu krize Nurijel Rubini, koji je predvideo veliku ekonomsku krizu, a s njim su saglasne mnoge kolege, između ostalih i Piter Šif, prenosi B92.

„Velike banke su pred većim rizikom nego ikada ranije. Danas su više izložene udaru od recesije, sistemski rizici po ekonomiju su, dakle, uopšteno veći nego što je to bilo 2008.godine“, rekao je Šif.

On je dodao da je nekim od tih banaka trebalo dozvoliti da propadnu pre deset godina.

„Socijalni mir koje su neke vlade zagovarale zapravo je greška i spasene su banke koje je trebalo pustiti da propadnu. Nažalost, iz te poslednje krize nisu naučene lekcije. Ponovili smo i proširili sve greške koje su izazvale poslednju krizu, i tako ‘obezbedili’ da sledeća kriza bude mnogo gora“, rekao je Šif.

Prema njegovim rečima, svi problemi koji su prouzrokovali finansijsku krizu iz 2008. godine su danas još veći.

„Još lošija monetarna i fiskalna politika od prošle krize garantuje da će sledeća biti mnogo gora. Kriza će biti slična jedino po tome što će krivci biti i vlade i što će ođednom biti svi iznenađeni, ali biće drugačija po tome što će biti mnogo gora“, rekao je Šif.

On dodaje i da će novu krizu za razliku od prethodne, koja je izbila zbog hipotekarnog duga, dolara i zlata, ovu novu karakterisati pre svega dužničko ropstvo u SAD.

„Nacionalni dug biće polazna tačka, epicentar krize, a dolar će se survati, cene zlata porasti, potrošačke cene će rasti…“, upozorava ekonomista.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike