U trendu

Stižu avioni koji će leteti brzinom od 2320 km/h (video)

Japan Airlines (JAPSY) ili JAL investirao je 10 miliona dolara u start-up kompaniju „Boom Technologies“ iz Denvera kojoj je namera da do sredine sledeće decenije iznova pokrene nadzvučne putničke letove. CNN i Gardian pišu da „Boom“ planira da gradi takve avione koji će brzinom od 2320 kilometara na sat prevoziti između 45 i 55 putnika u biznis klasi. Reč je o otprilike pola putnika koliko je do pre nekoliko godina prevozio Konkord, u međuvremenu penzionisan, i o brzini koja je 2,2 puta veća od brzine zvuka. Povod za ukidanje Konkorda bila je nesreća jednog od tih aviona iz 2000. kada je poginulo 113 putnika i članova posade. Konkord je i pre toga bio predviđen za ukidanje zbog prevelikih troškova, pa je pad aviona odluku samo ubrzao. Osim što je JAL investirao u Boom, on se time obavezao i na narudžbinu 20 aviona jednom kada projekat bude dovršen.

Ovakvim avionima let od Londona do Njujorka sveo bi se na samo tri i po sata, isto koliko je nekad trebalo i Konkordu, ali sada po ceni od, procenjuje se, od 5000 dolara po putniku. JAL bi svojih 20 aviona koristio na linijama iz Tokija prema zapadnoj obali SAD-a i prema Kanadi. Danas let od Tokija do San Franciska traje 11 sati, uz ovakve brzine trajao bi pet i po sati, uključujući i usputno zaustavljanje zbog punjenja rezervoara. Let od Tokija do Hong Konga trajao bi oko dva sata. Japanski arhipelag je izrazito pogodan za nadzvučna putovanja zato što letovi uglavnom idu preko mora, ne preko kopna, a to znači da ne postoji stanovništvo kom bi smetala buka usled probijanja zvučnog zida. To je razlog zašto su zabranjeni nadzvučni putnički letovi iznad SAD-a i Evrope.

Iz Booma navode da su do sada prikupili 51 milion dolara investicija i da su usred pregovora za još velike dodatne sume novca. Oni navode i to da iz još pet avioprevozničkih kompanija danas imaju zainteresovane za već 76 projektovanih letelica. Jedina aviokompanija od tih za koju se zna je Virgin Atlantic Airways koji se obavezao na naručivanje 10 Boomovih aviona. Svoj ulazak u projekt Ričard Branson javno je objavio još pre godinu dana. „Ričard je dobio posebne uslove ugovora u zamenu za to što je bio prvi“, kazao je Blejk Šol, osnivač i direktor Booma, prenosi Express.

Za ulazak velikog japanskog avioprevoznika rekao je ovo: „Taj novac izrazito je simboličan, ali to je snažan simbol. JALse ne razbacuje uokolo sa 10 miliona dolara bez da je pre toga baš jako dobro razmislio.“ JAL je, inače, u doba kad je Boing lansirao svoj 787 Dreamliner, u trku da sebi nabavi prvi avion iz te serije ušao još 2004., prvi na svetu, sve kako bi pretekao svog konkurenta All Nippon. Ono što je Boom uspeo da prikupi do sada, biće im dostatno za razvoj male dvosedne letelice za demonstraciju svog koncepta, XB-1, čiji prvi testni let je zakazan do kraja sledeće godine. Objektivno, to što je Boom do sada prikupio tek je kap od milijardi koje će im biti potrebne. A pred njima je i ogroman posao; razvoj letelice, gradnja prototipa, potom testiranja, certifikati i tek nakon toga puna masovna proizvodnja. Ovaj projekat poseban je po tome što do sada još nikada nije bilo uvođenja novog komercijalnog aviona, a da iza toga nisu stajale ili državne subvencije ili proizvođači aviona koji su bili već iskusni u tom području. A zašto je Šol uopšte ulazio u najnoviji projekat nadzvučnog putničkog aviona? Na nedavnom Dubai Airshowu kazao je da je bio „tužan što više nikada neće moći da leti Konkordom“.

A sada: „Nećete morati da budete na Forbsovoj isti kako biste mogli da letite sa ovim avionom. Koštaće otprilike isto kao i biznis klasa danas. Konačno je cilj napraviti nadzvučno putovanje takvim da ga može priuštiti svako. Čekao sam, a kako se niko u to nije upuštao, ja sam odlučio. Na kraju želim da postignem to da se avionom do bilo kog mesta u svetu može stići po ceni od 100 dolara i za pet sati. Za to ćemo morati da unapredimo iskoristivost goriva.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike