U trendu

Stojiljković: Očigledno da su pritisci na radnike Fijata bili veliki

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je danas da su pritisci na radnike kragujevačke fabrike „Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija“ bili očigledno veliki kada su pristali da neće štrajkovati tri godine i da plate rastu uglavnom koliko i inflacija.

On je za agenciju Beta rekao da rast plata zavisi i od rasta proizvodnje, a pošto je to za radnike Fijata isključeno, krajnje je vreme da se postavi pitanje čije interese štiti vlast: da li gradjana i radnika, ili kapitala.

„Vlast, pre svega premijerka Ana Brnabić, na početku štrajka Fijatovih radnika je pokazala dobru volju za posredovanje, posle toga počinju priče da štrajk nije dobar i na kraju ona tvrdi da je u protest radnika politika umešala prste“, rekao je Stojiljković.

Dodao je da ako Brnabić pretenduje da bude ekspert, mora i da dokaže svoju tvrdnju da je u štrajk Fijatovih radnika umešana politika.

On je ocenio da je Zakon o radu koji je donet pre tri godine lošiji od ranijih, iako je najavljen kao napredniji, a ustvari je suzio prava zaposlenih i poožaj i zaposlenih i nezaposlenih svodi na „prekarne oblike rada, odnosno nesiguran status, povremene i privremene poslove, zapošljavanje preko agencija na lizing…“

„Zakon o radu redukuje prava i rad čini što jeftinijim i ne sadrži ono što se zove evropski socijalni model zbog čega je u donjem delu socijalne lestvice. Još lošije od toga je način na koji se sprovodi u praksi“, rekao je Stojiljković.

Radni sporovi, po njegovim rečima, traju predugo, a inspekcije ne reaguju kada bi trebalo, što „slovo zakona čini još gorim“.

Dodao je da je privreda Srbije spoj partijskog upravljanja i zapošljavanja, i povlastica prema investitoru na uštrb socijalnih prava.

„Vlast se servilno ponaša prema stranom kapitalu, garantuje jeftinu radnu snagu, a gradjanima govori da je to nužno zbog smanjenja nezaposlenosti“, rekao je Stojiljković.

On je ukazao da je smanjenje stope nezaposlenosti najvećim delom postignuto zapošljavanjem na privremenim i povremenim, kao i na nekvalitetnim i teško održivim poslovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.