U trendu

Stojiljković: Porasla je produktivnost, ima osnova i za rast plata i penzija

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je danas da ima osnova da poraste minimalna cena rada i plate i penzije jer su nekoliko poslednjih godina porasli produktivnost i bruto domaći poroizvod (BDP).

On je komentarišući obećanje premijera Aleksandra Vučića da će ove godine najviše do sada porasti plate i penzije rekao da je neophodno povećati primanja i zbog ispravljanja greške iz ranijeg perioda pri odredjivanju plata za neke kategorije zaposlenih u javnom sektoru, kao što su zdravstveni radnici, policija i drugi.

„Penzije i plate u Srbiji su najniže u regionu i to je jedan od razloga za njihovo bar minimalno povećanje od pet do sedam odsto jer je veća i produkivnost od 15 do 20 odsto“, rekao je Stojiljković agenciji Beta.

Dodao je da oko te teme „sada postoji manipulacija i skupljanje političkih poena“.

„Koliko će biti povećanje primanja treba da se dogovorimo na Socijalno-ekonomskom savetu. Visina plata i penzija mora da bude usaglašena izmedju sindikata i države“, naglasio je Stojiljković.

Dodao je da je parola sindikata da ništa što se tiče radnika ne može biti odlučeno bez njih.

„Oko povećanja primanja je neophodan dogovor da ne bi bila samo obećanja o većim platama, pa kasnije kažu – biće uvećane kada se vide ekonomski rezultati na kraju godine, pa ako ih usaglasimo sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i na kraju ćemo obećanu prosečnu platu od 500 evra dostići za tri ili pet godina“, rekao je Stojiljković.

Na pitanje da li bi premijer Srbije obećao povećanje plata i penzija da nije bilo prvomajskog protesta sindikata, Stojiljković je rekao da je iskazano nezadovoljstvo desetak hiljada ljudi na praznik rada sigurno uticalo da se iznudi obećanje.

„Postoji veliko nezadovoljstvo, to se videlo po onima koji su izdvojili vreme da protestuju na praznik, čak su i oni koji su se opredelili za roštilj i uranak rekli da podržavaju protest samo nisu spremni da se bore“, rekao je Stojiljković.

Istakao je da se u Srbiji „loše živi i da je situacija očajna“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.