U trendu

Stopa rizika od siromaštva 25,4 odsto, tvrdi zavod

Republički zavod za statistiku danas je demantovao navode poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković koja je rekla da je u Srbiji 42 odsto stanovništva izloženo riziku od siromaštva.

U izjavi agenciji Beta, Janković je kazala da zvanični podaci pokazuju da se ispod linije siromaštva nalazi 52 odsto žena, a oko 47 odsto muškaraca.

U reagovanju Republičkog zavoda za statistiku navodi se da su 31. marta ove godine objavljeni zvanični podaci i da je  stopa rizika od siromaštva u Srbiji u 2015. godini iznosila je 25,4 odsto, odnosno 26,1 za muškarce, a 24,6 za žene.

U saopštenju Zavoda je navedeno da ti podaci ne pokazuju da je svaki četvrti stanovnik Srbije siromašan već da postoji rizik da to bude.

U saopštenju se dodaje da je stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti kada se posmatraju svi faktori koji na to mogu da utiču u prošloj godini iznosila 41,3 odsto.

Anketa o prihodima i uslovima života je po treći put sprovedena u Srbiji, u periodu od maja do jula 2015. godine, a ankterirano je 5.680 domaćinstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.