U trendu

Štrajk u „Đuri Đakoviću“, kasni im plata nedelju dana

ZAGREB – Oko 600 zaposlenih u tri privredna društva hrvatske grupacije „Đuro Đaković“ stupilo je danas u štrajk jer im isplata zarada kasni nedelju dana.

Rad su obustavili radnici u privrednim društvima Specijalna vozila, Industrijska rešenja i Grupa „ĐĐ“ jer im, prema rečima sindikalnih lidera, posle petodnevne neuspešne medijacije danas nije stigla vest o isplati plate koja kasni sedam dana, prenosi Poslovni dnevnik.

„Nakon pet dana mirenja idemo u štrajk i bićemo u štrajku dok ne dobijemo platu koja sada kasni nedelju dana. Bili smo i u ministarstvu privrede i jasno poručili – ili neka nam pomognu i nađu banku jer imamo posla, ili neka čim pre odluče i završe priču da možemo da idemo da tražimo posao i hleb“, kaže Ivan Barić, v.d. sindikalnog poverenika Specijalnih vozila.

Otežano poslovanje u ova tri preduzeća zbog otkazivanja finansiranja od strane Zagrebačke banke i nepostojanje alternativne banke koja bi pratila poslovanje Industrijskih rešenja, Specijalnih vozila i Grupe „Đuro Đaković“, osnovni je razlog neisplaćivanja plata, uprkos postojećim ugovorenim poslovima. Taj problem traje već nekoliko meseci, kažu sindikalci.

„Banka nam je finansiranje odbila pre šest meseci, problem nije od juče. Znači ništa se nije preduzelo i u situaciji smo u kojoj jesmo. Novac smo potrošili, dobavljače zadužili i svi smo znali da ulazimo u rizik opremanja vagona. Masa je proizvoda tu, ali nedostaje novca za za završetak poslova, nedostaje investiranje“, objašnjava Barić.

Antun Štivić, regionalni poverenik Sindikata metalaca, napominje da je o svemu informisan i premijer Andrej Plenković.

„Sindikat traži ostavku predsednika Grupe Marka Bogdanovića zbog lošeg finansijskog stanja cele Grupe, kao i nelikvidnosti koja sada već traje predugo. Pismo sam poslao premijeru nakon razgovora sa Upravom Grupe ‘ĐĐ’. Danas se nalazimo u nikad težoj situaciji od osnivanja fabrike. Po nama, u ‘ĐĐ’ je potreban krizni menadžment jer se nalazimo u takvom stanju da aktuelna uprava ima nagomilane probleme koje ne može da reši sama“, dodao je Štivić.

U Grupi ‘Đuro Đaković“ ima pet privrednih društava, od kojih su plate isplaćene u dva društva – Strojna obrada i Energetika, a u tri gore navedena nisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar