U trendu

Štrajk upozorenja paralisao aerodrome i gradove u Nemačkoj

Zaposleni u nemačkom javnom sektoru danas su u štrajku pa u mnogim gradovima nema javnog prevoza, vrtići su zatvoreni, a na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Kelnu i Bremenu zbog štrajka osoblja letovi kasne a više stotina je sasvim otkazano.

Na štrajk je pozvao nemački sindikat Verdi (ver.di), koji navodi da zdrava nemačka ekonomija obezbedjuje rekordne poreske prihode, usled čega radnici u javnom sektoru zaslužuju deo.

Verdi zahteva mesečno povećanje plata od šest odsto ili najmanje 200 evra za oko 2,3 miliona zaposlenih u javnom sektoru.

„Masivnim širenjem štrajka ove sedmice šaljemo jasne signale poslodavcu“, rekao je šef sindikata Frank Bzirske, prenosi Dojče vele dodajući da su poslodavac prevashodno lokalne samouprave, ali i savezna država.

U mnogim gradovima pogodjen je i gradski saobraćaj, u mnogim su zatvoreni vrtići, a u manjem obimu su pogodjeni javna administracija, bolnice, brodski saobraćaj, komunalna preduzeća, i lanac javnih banaka Šparkase koji ima više klijenata nego sve ostale banke zajedno.

Kako prenosi DW, pregovori lokalnih samouprava i države sa sindikatima nastavljaju se, a od srede će javne službe u Nemačkoj funkcionisati manje-više normalno, ali nije isključeno da se od sledeće sedmice stupi u generalni štrajk ukoliko sindikati ne budu zadovoljni ponudjenim kompromisom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.