Štrajkači gladju u Zastavi INPRO najavili radikalizaciju

Nezadovoljni sporošću u rešavanju njihovih zahteva štrajkači gladju u kragujevačkoj fabrici “Zastava INPRO” odlučili su da narednih dana radikalizuju protest, ali ne želi da govore o načinu radikalizacije.

Štrajk gladju započela je 11. oktobra grupa od 28 invalida rada u fabrici “Zastava INPRO” koja ima ukupno 132 radnika, zbog neisplaćenih zarada, najave da će biti proglašeni za tehnološki višak i sumnji u malverzacije rukovodstva kao i u postupak privatizacije dela fabrike.

“U štrajku gladju je trenutno oko 20 radnika sa invaliditetom pošto je nekoliko njih moralo da odustane zbog bolesti, jedan štrajkač je u bolnici zbog operacije, a dvojica su od pre nekoliko dana zbrinuta na psihijatriji Kliničkog centra u Kragujevcu”, rekao je agenciji Beta predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja.

On je rekao da je tokom štrajka gladju Zastavino rukovodstvo predložilo da štrajkači podnesu dokumentaciju za odlazak u invalidsku penziju, kao i da se razmotri poboljšanje socijalnog programa, da otpremnina bude više od 200 evra po godini staža.

“Štrajkači su obavili preglede kod lekera specijalista u Medicini rada, ali biće potrebno još nekoliko dana da završimo preglede u Kliničkom centru, jer većina od nas treba da ide kod 5 do 6 lekara specijalista u KC. Posle toga je potrebno da odluku o ispunjavanju uslova za invalidsku penziju donese komisija”, rekao je Pušonja.

On je naveo da su radnici u štrajku, proverom u Fondu PIO ustanovili da ima brojnih problema, doprinosi su uplaćivani na minimalnu zaradu, nekima nije povezan staž, a jednom broju radnika koji imaju više od 70 odsto telesnog oštećenja, a najmanje 10 godina su proveli na jednom radnom mestu nije vodjen beneficirani radni staž.

Utvrdili su da bi većina štrajkača imala penziju od 14.000 do 20.000 dinara, a samo nekoliko radnika više od 20.000.

Štrajkači gladju u zastava INPRO imaju od 27 do 37 godina radnog staža.

“Po svemu sudeći, moraćemo sami da sve ove nepravilnosti pokušamo da rešimo što je dodatan napor za nas koji štrajkujemo gladju skoro mesec dana”, rekao je Pušonja.

Prema njegovim rečima, štrajkači su očajni jer sve ide vrlo sporo, a njihovo zdravstveno stanje je vrlo teško.

(Beta)

Ostavite komentar