Stručnjaci protiv prodaje Telekoma

Stručnjaci su danas uputili apel Vladi Srbije da ne prodaje Telekom Srbije jer ta kompanija može da izdrži konkurenciju i da bude profitabilna.

“Pogubna bi bila odluka da se Telekom proda nekoj od stranih kompanija, odnosno investicionih fondova, uz obrazloženje da ne može da izdrži konkurenciju i da država nije sposobna da vodi tu kompaniju”, navodi se u saopštenju koje su potpisali Aleksandra Smiljanić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i bivša ministarka za telekomunikacija, Jasmina Vujić i Predrag Petrović, članovi Akademije inženjerskih nauka Srbije.

Oni su ukazali da premijer Srbije nije razgovarao sa stručnjacima o prodaji Telekoma, iako su oni skoro godinu dana tražili sastanak sa njim.

U saopštenju se podseća da je Akademija inženjerskih nauka Srbije početkom godine uradila analizu koja je pokazala da Telekom nikako ne treba prodavati, a koja je, zajedno sa otvorenim pismom 210 vrhunskih stručnjaka iz Srbije i 11 zemalja u svetu, prosleđeno više puta Vladi, predsedniku Srbije, i svim poslanicima.

“Dozvolite stručnjacima da pomognu u budućoj optimizaciji poslovanja Telekoma, kao regionalnog lidera i jedna od najprofitabilnijih i strateški najvažnijih kompanija u Srbiji, koja je 2014. bila proglašena i za najvećeg regionalnog investitora. Šta bi nam rekli Pupin i Tesla?”, navodi se u saopštenju stručnjaka za telekomuniakcije.

Vlada Srbije trebalo bi da danas odluči da li će se o prodaji Telekoma pregovarati sa jednim ponudjačem za kupovinu većinskog udela u Telekomu Srbije koji je, po oceni privatizacionog savetnika, dao nabolju ponudu.

Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a odluka Vlade Srbije o najboljoj ponudi zavisiće ne samo od ponudjene cene već i od investicionog i socijalnog programa.

Privatizacioni savetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

(Beta)

Ostavite komentar