najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Struja neće poskupeti

Povećanje cene struje u Srbiji nije predvidjeno planom poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) za ovu godinu, iako je cena električne energije u Srbiji najniža u Evropi, izjavio je danas direktor EPS-a Milorad Grčić.

On je novinarima kazao da nije predvidjeno da struja u ovoj godini poskupi, jer je EPS prošlu godinu završio sa profitom od 2,5 milijardi dinara iako je bio planiran gubitak od 21,5 milijardi, ali i zbog toga što cena struje na tržištu nikada nije bila niža.

„U Evropi je trend pada cene struje. Naša procena je da nećemo tražiti poskupljenje, odnosno ono nije predvidjeno i nadam se da neće ni biti, ali kako će se situacija odvijati na tržištu niko ne može da proceni“, naglasio je Grčić.

Prema njegovim rečima ova dva razloga su ozbiljni i dovoljni argumenti za Medjunarodni monetarni fond (MMF) da do poskupljena struje u Srbiji ne dodje.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf izjavio je u februaru da će se o ceni struje u Srbiji razgovarati tokom naredne posete Misije, koja će uslediti posle parlamentarnih izbora.

Struja u Srbiji poskupela je 1. avgusta 2015. za 12 odsto, a do poskupljenja je došlo posle dogovora izmedju Vlade Srbije i MMF-a kojim je predvidjeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.Pre toga struja za potrošače koji se snabdevaju po regulisanim cenama prethodno je poskupela 1. avgusta 2013. za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

(Beta)

1 komentar
  1. batamrca

    Radničke plate i cena rada u Srbiji nisu najniži u Evropi, nego i u svetu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike