U trendu

Potvrđeno: Struja skuplja oko 15 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je dao saglasnost da struja za domaćinstva i male kupaca koji imaju pravo da električnu energiju nabavljaju po regulisanim cenama poskupi od 1. avgusta.

„Cene električne energije za domaćinstva se povećavaju u proseku za 4,4 odsto, a prosečno povećanje cena za sve kupce sa pravom na regulisanu cenu je 4,5 odsto, bez troškova akcize“, navodi se u saopštenju tog regulatornog tela.

Skupština Srbije usvojila je 24. juna većinom glasova izmene i dopune Zakona o akcizama, kojima se uvodi akciza na struju od 7,5 odsto od 1. avgusta, tako da će ukupno povećanje cene električne energije za domaćinstva biti 12 odsto, bez poreza na dodatu vrednost. Sa PDV-om, poskupljenje će biti oko 15 odsto.

snabdevači dužni da o povećanju cene struje kupce obaveste 30 dana unapred.

Povećanje cene cene struje koje je odobrila Agencija za energetiku, navodi se, rezultat priznate više nabavne cene električne energije za 10,2 odsto i smanjenih internih troškova Privrednog društva „EPS snabdevanje“ zbog smanjenja broja kupaca koji imaju pravo na regulisane cene.

Kako se napominje, snabdevači dužni da o povećanju cene struje kupce obaveste 30 dana unapred.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar